40% от автозастрахователите в САЩ вече не изпращат свои представители за оценка на щетите, ако става дума за неголяма вреда. Тази дейност се извършва от дронове. Това сочи проучване на LexisNexis Risk Solutions, цитирано от WSJ. Автоматизираната обработката на претенции за застрахователни плащания отнема 2-3 дни. За сравнение обичайната обработка на претенции, извършвана от хора, отнема средно между 10 и 15 дни. 

Liberty Mutual Insurance изпраща дронове и за оценка на имуществени щети. Например, след бурята в щата Алабама повредените покриви на къщите са били "описани" от дронове, а не от хора. Само седмица, след като нужните данни били събрани от летящите машини, компанията е изплатила дължимите обезщетения на пострадалите. "Процесът отне много по-малко време, отколкото мислех", заявява Мелинда Робъртс, пострадала от урагана.

"Колкото по-бързо компанията изплаща обезщетения на застрахованите, толкова по-малка ще бъде сумата, която ще бъде платена", заявява генералният директор на консултантската фирма Novarica Матю Йозефовиц. "Например, ако се забавите с покриването на щетите от наводнение, в последствие ще се наложи да платите по-голяма сума.
Това не винаги е така, възразяват автозастрахователи: "Ускоряването на процеса по установяване на щетите е нещо хубаво, но не трябва да се мисли, че само по снимки, следвайки определен алгоритъм или програма, проблемите на застрахователните оценки на щетите могат да бъдат решени изцяло", отбелязва президентът на презастрахователната брокерска компания Willis Re Андрю Нюман.

Snapsheet, стартъп, базиран в Чикаго, е разработил мобилно приложение за оценка на неголеми повреди при автомобилни катастрофи. То позволява на застрахователите да вземат решение за изплащане на щети в течение на три часа след изпращането на снимките в застрахователната централа.

Църквите, от средновековни до викториански, по традиция създават на застрахователите много трудности. Много от тях никога не се заключват и са отворени денонощно. Затова грабежите не са рядко явление, често биват опожарявани, а и са трудни за огледи след застрахователно събитие заради специфичната си архитектура. Поради тези причини не е лесно да бъде застрахована такава недвижима собственост, но напоследък и тук се намесват дроновете. Например, след пожара в 150-годишната църква "Възкресение" в Манчестър щетите са оценени с помощта на дрон. Застрахователната компания на имота е Ecclesiastical.

"На прага сме на огромни, огромни промени в работата, свързана с заявленията за застрахователни плащания", заявява вице-президентът на LexisNexis Risk Solutions Бил Брауер. "Сега се разплащаме с клиентите само няколко часа, а не дни след застрахователното събитие", каза още през май генералният директор на Allstate Том Уилсън. "Много по-евтино е, по-добре и по-бързо".

Федералното авиационно управление на САЩ разреши на местните застрахователи да използват дронове за оценка на щетите през април 2015. Но при използването на дронове се прилагат ограничения. Например, полетите на дронове се забраняват в близост до летища и над много градски обекти, а над частна собственост може да се облита само с разрешение на собствениците. Дронове могат да се използват само в светлата част на деня и като правило, на растояние 150 м. от хората, които не участват в проишествието. Дроновете се използват за оценка на щетите от торнада, наводнения, а също и за да се намали риска за сътрудниците на застрахователните компании, извършващи огледи на повредени покриви, обясняват застрахователите. "Преди да въведем масово в употреба дроновете, достъпът до определен вид информация бе труден или се налагаше да се чака твърде дълго", заявява вице-президента на AIG Ерик Мартинес.

Източник: www.bloombergtv.bg