Здравейте,

Доколкото ни е известно банките с гръцко участие, които извършват дейност у нас са обособени като самостоятелни търговци, т.е. извършват банкова дейност, която е независима в голяма степен от банката – майка със седалище в Гърция. Всъщност ситуацията в Гърция не е нещо неочаквано. Кризата с гръцката икономика продължава от доста години. Евентуалният фалит на Гърция не е неочакван процес, като през всичките тези години банките, които биха могли да поемат загуби (например кредитори) намалиха връзките си с Гърция. В този процес голяма роля има централните банки на държавите, в които има гръцки клонове. Така стигаме до следващия въпрос, който Ви интересува и по-точно какво прави БНБ в тази ситуация. Преди повече от месец БНБ е издала инструкция към банките с гръцко участие. В нея Централната банка дава препоръка за изчистване на експозициите към централите. Целта е да се изчистят портфейлите от ценни книжа и депозити, които биха донесли загуби, в случай, че Гърция напусне еврозоната. По данни на в-к „Капитал“ обаче гръцките банки отдавна са изчистили портфейлите си от „лоши“ активи, които биха могли да предизвикат загуба.

Относно това как стои въпроса с гарантирането на депозитите в тези банки, то три от тях участват в Българския Фонд за гарантиране на влоговете в банките. Тези три банки са – Пощенска, Пиреос и ОББ. Alpha bank представлява клон, като влоговете в нея се гарантират от Гръцкия Фонд за гарантиране на влоговете. Това е така, защото клoнoвeтe нa чyждecтpaнни бaнĸи (ĸaĸъвтo e Alpha bank) yчacтвaт в cиcтeмaтa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe, cпopeд зaĸoнoдaтeлcтвoтo нa cтpaнaтa, в ĸoятo e ceдaлищeтo нa бaнĸaтa. Toвa oзнaчaвa, чe тaзи бaнĸa yчacтвa в гpъцĸaтa cиcтeмa зa гapaнтиpaнe нa влoгoвeтe. Cъглacнo нeя oтнoвo мaĸcимaлния paзмep нa гapaнтиpaнитe cyми e дo 100 000 eвpo нa eднo лицe в eднa бaнĸa. Повече информация за гарантирането на депозити в тази банка може да получите на следния линк.

Бих искала да изтъкна още нещо и това е, че ролята и функциите на Фонда за гарантиране на влоговете се подценява. Фактът, че Фондът изплати 3,6 млрд. лв. гарантирани депозити в КТБ е достатъчно красноречив. Сами видяхте, че въпреки, че средствата във Фонда не достигнаха се намери начин гарантираните депозити да бъдат изплатени. Доверието е от изключително значение за нормалното функциониране на всяка една банкова система.

Внимание тук заслужава да се обърне на фактът, че спестяванията на граждани и домакинства (върху този сегмент от пазара имаме наблюдения) в банките с гръцко участие постоянно се увеличават. Нещо повече – след случката с КТБ делът на спестявания в тези банки прогресивно нараства. Това говори за наличието на доверие към тези институции, което е ключово в такива ситуации.

Всичките тези фактори, които изброих вероятността за като фалити на банки у нас, които са с гръцко участие е малко вероятна. Материалът няма да цел препоръка коя банка да изберете. Оставям на Вас това решение.

С най-добри пожелания.

Екипът на MoitePari.bg