Децата ми имат срочни депозити в Пощенска банка (в лева) и в ПИБ (в евро). Предвид случващото се в Гърция и недоверието ми в тези банки, се замислям дали да поискам разрешение от Районния съд за прехвърляне на депозитите в друга банка. Но се чудя в коя ще е най-добре и дали всички пари да бъдат в евро или да останат както досега?


0 гласа2912 прочитания

Добър ден, Децата ми имат срочни депозити в Пощенска банка (в лева) и в ПИБ (в евро).Предвид случващото се в Гърция и недоверието ми в тези банки, се замислям дали да поискам разрешение от Районния съд за прехвърляне на депозитите в друга банка. Но се чудя в коя ще е най-добре и дали всички пари да бъдат в евро или да останат както досега? Също така вече две години живеем извън България и децата ми имат сметки и тук,в чужбина, но лихвата е много малка и не знам дали мога да направя прехвърляне на детски депозит от българска банка в банка в друга страна на ЕС?
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

Факт е, че за последните няколко години лихвените проценти по срочни депозити намаляха рекордно. Това се отрази неминуемо и върху детските депозити, макар и при тях банките да са склонни да предоставят по-високи лихви, защото се откриват за един дългосрочен времеви хоризонт. За съжаление това явление е характерно за всички банки и ни е трудно да посочим алтернатива на тези депозити в друга българска банка. Според данните, с които разполагаме алтернатива на тези депозити е Детския депозит в Пиреос Банк, където лихвата нараства с нарастване на срока и Детския депозит в Интернешънъл Асет банк, при които лихвата зависи от размера на депозита. Останалите депозити, както и точните лихвени нива по тези, които споменаваме можете да разглеждате с сравнението със срочни депозити на нашия сайт.

По отношение на избора на валута за спестяванията тук в България няма никакво значение дали депозита ще бъде в лева или евро. У нас курса на лева към еврото е фиксиран, като във всеки един момент можете да размените равно количество лева в евро и обратно. Накратко докато има Валутен борд в страната ни, ние няма да сме изложени на валутен риск, ако притежаваме спестявания в лева и евро. За останалите валути – USD, CHF, GBP и други по-известни валути курса е плаващ и трябва да имате предвид валутния риск.

Прехвърляне може да бъде направено, но то най-вероятно ще се счита за предсрочно прекратяване на депозита. Освен това тази операция най-вероятно ще е свързана с такси.

Поздрави,
Екипът на MoitePari.bg

Сравнете всички оферти за срочни депозити
Сравнете всички оферти за спестовни сметки
Аз също имам депозит в Пощенска и не мисля че има рискове, и не бих го местила. Още повече те са канадска собственост. Що се отнася до вида валута, докато има валутен борд няма значение и вида валута, нали е фиксиран курса.