Доколкото разбирам кредитната история от ЦКР се чисти автоматично след 5г. от датата на погасяване на кредита. Така ли е или трябва 5 години да не кандидатствам никъде за нищо?

Здравейте, доколкото разбирам кредитната история от ЦКР се чисти автоматично след 5г. от датата на погасяване на кредита. Преди време обаче когато кандидатствах за кредит от банка видях че въпросния кредит все още стои в регистъра. Обяснението на служителя на банката беше че ЦКР се "обновява" при всяко мое кандидатстване за потребителски кредит; кредит за изплащане на стока; кредитна карта и т.н. и за да се изчисти напълно кредитната ми история трябва 5години да не кандидатствам никъде за нищо, което на мен не ми се стори никак логично.

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

Кредитният регистър съдържа информация, както за текущото състояние на кредитите на кредитоискателя, така и за начина, по който са обслужвани за период от 5 години назад. Кредитното досие не се актуализира при всяко кандидатстване за кредитна карта, потребителски кредит и т.н., защото самият процес на кандидатстване няма отношение към актуализирането на информацията в регистъра. Информацията се актуализира в определени срокове, след като е отпуснат кредита.

Ако желаете да научите повече за това как функционира кредитния регистър, повече информация може да намерите тук.

Едно е да кандидатствате за заем, а съвсем друго да бъдете одобрен. Реално в регистъра постъпва информация след като сте усвоил кредита.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.