Имам 1000 лева,къде да ги вложа, така че да не загубя от инфлацията?


2 гласа8393 прочитания

Имам 1000 лева, може да е смешно, но все още съм ученик и аз лично съм си ги спестил. Имам 18 години! Възможно ли е да се вложат някъде и ако не да станат повече, то поне инфлацията да не ги "изяде". Имам спестовна книжка, моля кажете ми какво да направя.

Коментари и отговори

Трудно е да се отговори еднозначно кой би бил най-удачният вариант. Определено използването на спестовна книжка не е най-удачният вариант поради ниските лихви.
Алтернативите пред вас са следните:
- срочен депозит - според срокът време, през който няма да ви трябват парите, можете да изберете удачен период за депозита, като с нарастване на срока - нарастват и лихвите начислени по депозита. Различните банки предлагат различни варианти за изплащане и начисляване на лихвата. За повече информация ви съветваме да разгледате секция "Депозити". Важно е да се отчете, че в този вариант трудно бихте акумулирали печалба, а по-скоро да намалите ефекта на инфлация.
- взаимен фонд - все по-популярна схема за инвестиране. Дружествата в България регистрират значителна доходност за последните 12 месеца и са отлична алтернатива за генериране на печалба. Важно е да се отбележи, че при фондовете доходността е за изтекъл период т.е. няма гаранция каква доходност би получил даден фонд в бъдеще. За повече информация можете да прочетете следният материал и/ или да посетите секция "Взаимни фондове"

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте, разполагам с 15 000 евро, които искам да вложа, с цел да получавам по-скоро сигурен отколкото голям месечен доход. Склонна съм и на вариант за получаване на доход на всеки 3 или 6 месеца. Не желая да внасям парите на депозит в банка, моля да ми дадете някакви други варианти. Благодаря предварително
Спадът на лихвите по срочни депозити, както и подобряване икономиката на страната ни биха изместили фокуса от този тип инвестиция към вид, осигуряващ им по-висока възвръщаемост, което непременно следва да е съпроводено и с поемане на по-висок риск от страна на инвеститора. Освен срочен депозит подходяща инвестиция за Вас биха могли да се окаже сключването на застраховка „Живот” със спестовен характер. При тази застраховка има възможност да бъде договорена удобна по размер месечна вноска, която да се внася по застраховката. Върху внесените суми по тази застраховка се начислява годишна доходност, която е средно около 5% годишно и варира при отделните компании, предлагащи този продукт. Изплащането на суми при доживяване срока на застраховката няма отношение към това дали застрахованото лице е навършило пенсионна възраст или не. Обикновено максималния срок по тези застраховки е 25-30 години.Това означава, че ако лицето избере застраховка със срок от 25 години, след изминаване на този срок то ще има правото да получи обезщетения. Компаниите предоставят възможност лицето да избира начина, по който да бъде получена сумата – еднократно или под формата на рента за определен срок. Ако желаете да разгледате част от предложенията на застрахователните компании по тези застраховки, това може да направите като посетите секцията ни със ЗАСТРАХОВКИ ЖИВОТ. За разлика от посочените по-горе спестовни схеми застраховка „Живот” е дългосрочна инвестиция.

Алтернативна на тази инвестиция би могла да бъде и влагане на суми във взаимен фонд. Доходността в този случай се определя, както от избраната стратегия, така и от развитието на борсовата търговия като цяло. Избраният фонд инвестира сумите на капиталовия пазар в различни инструменти. Тук не без значение са инструментите, в които Фондът инвестира, тъй като от тях се определя нивото на доходността, която може да се реализира от тях, както и съпътстващия риск. В зависимост от склонността на инвеститора към поемане на риск се обособяват два няколко основни вида фондове: нискорискови, балансирани и високорискови. Повече информация за тях може да намерите тук.

Все пак изборът на една или друга инвестиция, особено ако тя е с дългосрочен характер следва да се осмисли доста внимателно. Повече информация за останалите видове инвестиции, може да намерите тук.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде от полза.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ