Имам авто лизинг към лизингово дружество в Испания. Какви биха били последствията при неспазване на задълженията от моя страна?


0 гласа3184 прочитания

Здравейте. Искам да задам въпрос, който е свързан с кредит, но не в България, а в Испания. Живях и работех там близо 4 години. Във връзка с работата ми там се наложи да разполагам с личен автомобил и единствената възможност беше той да е на изплащане. Преди около 2години и половина теглих заем към автокъща. Заемът(около 16000 евро) е ангажиран със закупената кола, т.е. при неспособност от моя страна да покривам месечното ми задължение, би следвало тя да бъде конфискувана. Преди около година загубих работата си и едва успявах да покрия месечните вноски, но от скоро това беше невъзможно. Останах без работа, квартира и каквито и да било доходи. Единствения изход беше да се прибера в България, а работата ми тук не е достатъчно добре платена , че да мога да покрия заема. Легализиран съм в Испания. Ако може да ми дадете информация какво следва при не пълно покриване на заема, сумата която ми остава да доизплатя би трябвало да е около7000 евро. Нямам нищо на мое име освен колата, която в момента е на името на член от семейството ми. Моля за съвет!
Свързани теми

Коментари и отговори

При взимане на лек автомобил на лизинг, като залог за пълното погасяване на задължението към лизинговата компания, е самото МПС. В договорът за лизинг е посочено, че компанията има правото да отнеме автомобилът, ако вноските не бъдат внасяни. При невъзможност за плащане на дължимите суми компанията, предоставила лизинга си запазва това право, независимо от това колко вноски остават до пълното изплащане на дължимата сума. Обикновено при просрочване на лизинг на автомобил, съответното МПС се обявява за издирване от лизинговата компания. От изложената от Вас информация става ясно, че по-голямата част от лизинга е изплатен, поради което бихме Ви посъветвали да заемете дължимата сума от банкова институция. За да Ви бъде отпуснат потребителски кредит трябва обаче да сте назначен на постоянен трудов договор при сегашният си работодател и трябва да са изминали около 6 месеца след назначаването Ви на трудовия договор с безсрочен характер. Банките обаче не приемат за обезпечение лек автомобил, за да бъде отпуснат потребителски кредит. Тъй като сумата не е малка е почти сигурно, че ще Ви бъде изискано обезпечение под формата на поръчител/и или превод за работна заплата по сметка в банката. Ако не отговаряте на посочените от нас минимални изисквания или пък получаваните тук доходи няма да са достатъчни, за да Ви бъде отпуснат заем, вариант се явява Ваш приятел, близък или роднина да заеме средствата вместо Вас.

Ако желаете да се запознаете с актуалните банкови предложения Ви съветваме да посетите секцията ни с ПОТРЕБИТЕЛСКИ КРЕДИТИ, където е необходимо да въведете основните данни на търсеният кредит – срок, валута, сума и т.н.

Надяваме се, че предоставената информация ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
здравейте искам да ви попитам следното ако заема е в Испания за автомобил! може ли той преди да се изплати лизинга да се регистрира колата в България? и какви са условията? и ако се регистрира какво става с лизинга в Испания? изплащаш кола която я няма в регистъра на Испания? благодаря ви!!
При положение, че автомобилът е лизингов – няма как да бъде регистриран на името на купувача, докато не бъде изплатен. Основната причина за това е, че когато говорим за каквато и да е форма на финансов лизинг, собственик на МПС-то, до пълното изплащане на заема, е Лизингодателя.

Освен това, принципно, за да изведете лизингов автомобил извън територията на страната, където е лизингован, е необходимо да имате разрешение от Лизингодателя. Как и при какви условия става даването на съгласие – това се определя от кредитора.

В тази връзка сме склонни да вярваме, че първо е малко вероятно да успеете да излезете с автомобила извън Испания, ако нямате разрешението на Лизингодателя. Освен това няма и как да го регистрирате в България, при положение, че нямате документ за собственост на МПС-то.

Също така, сме склонни да смятаме, че дори и да успеете да го изкарате от Испания и ако по някаква случайност успеете да направите регистрация в България – то това няма да доведе до заличаването му от регистрите в Испания.

Още повече, ако се случи нещо подобно, с оглед на това, че и Испания и България са страни – членки на ЕС, е напълно възможно автомобила да бъде обявен за издирване (като откраднат например) и по един или друг начин изискано връщането му в Испания. Освен това, дължимите суми ще продължат да бъдат търсени и ще трябва да бъдат заплатени ведно с наказателните лихви за просрочието.

Като заключение от всичко казано до тук, бихме си позволили да Ви посъветваме да не предприемате подобни действия.

Най-малкото, вероятно и според испанското законодателство, подобни постъпки биха били наказуеми от закона.

Надяваме се, че сме Ви били полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ