Имам депозит в КТБ. Закона предвижда ли дали лихви по депозитите продалжават да се трупат в периода на запора и ще бъдат изплатени след снемането на запора или автоматично лихвите през тези 3 месеца се губят?


0 гласа8256 прочитания

Здравейте, Имам депозит в КТБ. Предвид запора на КТБ от Петък, банката няма да води дейност за определен период от време (за момента до 3 месеца). До колкото разбирам това е "състояние" предвидено в закона, за да позволи оценка на финансовото положение на банката и да спомогне за заздравяването на банката или намиране на решение. Закона предвиждали дали лихви по депозитите продалжават да се трупат в периода на запора и ще бъдат изплатени след снемането на запора или автоматично лихвите през тези 3 месеца се губят? благодаря

Коментари и отговори

Здравейте,

По информация на БНБ от вчера КТБ и Креди Агрикол България ще бъдат поставени под този специален надзор до 21 юли. Това означава, че от тази дата ще се на разположение средствата на граждани, фирми и институции в тези две банки. След момента на поставяне под специален надзор БНБ ще намали лихвения процент по задължения (срочни депозити, спестовни сметки и т.н.) до средния за пазарен размер. Накратко за този период лихвите със сигурност ще бъдат понижени и няма да са в размер на предвидените в договорите за депозит или сметка. БНБ разполага с тези правомощия според чл. 116 (2) от Закон за кредитните институции. С колко точно ще бъде намален обаче лихвения процент тепърва ще узнаем.

Надяваме се, че сме били полезни.

Поздрави

Екипът на MoitePari.bg
По подобна тема: гарантирано ли е, че до датата 20 юни депозитите (или сметките) ще бъдат олихвени съгласно договорите на вложителите?
по темата: необходимо ли е на 21.07. или в кратък срок след това да се явим в банката за сключване на нов договор (или анекс) в случай, че задържим депозита (сметката) си там?
Здравейте,

До датата на поставяне на КТБ под режим на специален надзор, банката ще начисли лихвите, предвидени в договора за конкретния продукт (било то спестовна сметка или срочен депозит). След момента на поставяне под специален надзор БНБ ще намали лихвения процент по задължения (срочни депозити, спестовни сметки и т.н.) до средния за пазарен размер. Накратко за този период лихвите със сигурност ще бъдат понижени и няма да са в размер на предвидените в договорите за депозит или сметка.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Здравейте,

За съжаление не можем да бъдем абсолютно конкретни. Към момента, въпреки че банката се намира под надзор, тя се приема за функционираща. Това би следвало да означава, че след като бъдат отворени отново клоновете на банката, тя да продължи да работи както досега. От тази гл.т. не би трябвало да предприемате каквото и да е по отношение на Вашите спестявания. Разбира се, това са наши допускания. Реално ще бъде ясно как ще продължи работа банката, след като тя отвори отново клоновата си мрежа.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Разговарях вчера със служители на банката по телефона и те ми казаха че няма нищо такова, което се твърди тук в сайта. Лихвените проценти на депозитите не са пипани и са останали такива каквито са договорени при сключване на депозитите. Ако има нещо подобно то първо ще се публикува на сайта им от квесторите. Останаха изключително разочаровани след като разбраха че информацията която съм получил за намалчване на лихвения процент е именно от най авторитетния сайт Моите пари. Моля проверете информацията, която публикувате. Има и друг момент самите служители да ни заблуждават че не са намалени лихвите, но това ме съмнява да е така и по такъв начин да лъжат.
Здравейте, Г-н Пашов.

По повод Вашия казус Ви изпращам решение на БНБ от днес: http://www.moitepari.bg/spravochnik/art/FinancialNews/bnb-namali-lihvite-p~efd08a7e35434ddf8c0d98bc60e87071/

Въпреки всичко БНБ ще намали лихвите по депозити в КТБ. Както неведнъж сме писали това е просто една възможност, от която БНБ може да се възползва. И все пак логичното икономическо мислене в тази ситуация е в момент на рекапитализация на Банката, да се прибегне до ограничаване на излишните разходи. Лихвени проценти, които надвишават близо два пъти стандартните лихвени нива, едва ли е разумно да бъдат желани след всичко, което се случи с Банката.

Според нас разминаването в информацията се дължи на това, че в деня, в който КТБ беше поставена под специален надзор, от прес конференцията на БНБ намекнаха, че може би ще намалят лихвите по депозити в тази Банка. От днес това вече е факт, като нашите предположения се оказват верни. Сега вече можете да се обърнете към банков служител, за да го попитате какъв ще бъде новия лихвен процент по договора Ви.

Както и предположихме, като база за сравнение ще се използват лихвените проценти, част от официалната статистика на БНБ. Точно с какъв размер ще бъдат олихвявани депозитите в Банката предстои да узнаем.

Винаги целта ни е била да предоставяме максимално точно и ясно информацията, с която разполагаме. Надяваме се, че и занапред изграденият от нас авторитет ще остане на високо ниво и вън от съмнение. Считаме, че без да бъдат проверени и доказани фактите, не е коректно да се поставя под съмнение който и да е авторитет, в случая нашия.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg