Имам евров депозит в КТБ. Въпреки защитата на влогове до 100 000 евро, има ли заплаха за депозитите?


0 гласа4549 прочитания

В момента имам евров депозит в КТБ. Напоследък има доста спорни оценки за ликвидността на банката, ако от нея се изтеглят средствата на държавните предприятия и по-точно на тези в енергетиката. Въпреки защитата на влогове до 100 000 евро, има ли заплаха за депозитите? По принцип съм нащрек при високи лихви по депозити. Благодаря Ви.
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

Стабилността на тази банка неведнъж е поставяна под съмнение. Въпреки, че нямаме за предмет анализ финансовото състояние на банкови институции, направихме няколко проучвания по темата. Нашият анализ сочи, че от в края на септември 2009 г. привлечените средства в лева и евро на домакинства и НТООД в банката драстично започват да увеличават своя обем (вижте графиката). Понастоящем основна причина домакинствата и НТООД да избират тази банка са по-високите лихви, които институцията предоставя на тази целева група. Понастоящем по последни данни на БНБ към края на март 2013 г. банката е привлякла общо 2 784 433 лева под формата на депозити. Отново наш анализ сочи, че КТБ се подрежда на 5 позиция по привлечени суми в лева и евро. Повече за този анализ можете да прочетете тук.
Относно обстоятелството, че в банката са съсредоточени държавни пари, то това е безспорен факт.Във връзка с този скандал правителството взе мерки за прозрачност и самите предприятия да избират банките, в които да влагат парите си. Тази промяна не би се реализирала, ако имаше и капка съмнение за това, че банката няма да издържи на този отлив и в крайна сметка, че ще фалира. Също така само до преди няколко дни банката успя да привлече 86 млн. лв. през борсата, с които увеличи капитала си. Това увеличение се налагаше поради факта, че ако не увеличи капитала си банката няма да може да предоставя нови заеми, тъй като ще спадне под минимално изискуемия от БНБ коеф. на капиталова адекватност. За момента не виждаме обезпокоителни сигнали, още повече, че дори и след промените в законодателството голяма част от средствата на държавните предприятия продължават да са в тази банка.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Сравнете всички оферти за срочни депозити

Моля обяснете, ако се стигне до отнемане на лиценза на КТБ, гарантирани ли са влоговете на граждани до 100000евро. Лично аз смятам, че както всичко в тази държава и този фонд за гарантиране на влоговете на гражданите може да се окаже "негарантиран". Поздрави.

Здравейте,


Относно опасенията Ви, че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете няма да стигнат, ако тази банка фалира то към края на март 2013 (последните публикувани данни) привлечените средства са в размер на 5 883 626 хил лв., от които 5 546 168 хил. лв. са депозити, различни от кредитни институции. Както знаем Фонда не гарантира влоговете на банки. Нетните активи на фонда възлизат на 1 580 090 хил. лв. Резултатът не бива да Ви плаши, поради няколко основни причини. На първо място не всички средства, които е привлякла банката са до гарантирания размер до 196 000 лева. На второ място в случай на нужда самата банка разполага с начини да посрещне тегленето на суми от нея, било то чрез продажба на нисколоквидни активи или пък с финансова помощ от БНБ.

Паниката не е в интерес нито на вложителите, нито на банките и запазването в доверието на банковата система в този момент е много важно.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ


Сравнете всички оферти за срочни депозити