Имам ипотечен и потребителски кредит в евро, но сега ми предстои да получа 20 000 евро, да погася част от кредитите, да ги вложа на депозит или да инвестирам в ново жилище?


0 гласа2095 прочитания

Имам ипотечен/26000/ и потребителски/8000/ кредит в евро, но сега ми предстои да получа 20 000 евро, да погася част от кредитите, да ги вложа на депозит или да инвестирам в ново жилище?
Свързани теми

Коментари и отговори

Здравейте,

Вземайки заем под каквато и да е форма на практика се лишаваме от бъдещо потребление, както и трупане на спестявания. Реално се взима една сума накуп, като бъдещите доходи или определена част от тях ще служат за погасяване на тази сума, както и лихвата по нея. Това навежда на мисълта, че, за да е финансово обосновано съществуването на кредит и спестявания, то последните трябва да се вложат в инвестиция с по-висока доходност, отлкото е оскъпяването по кредитите. Такъв вид инвестиция, с такава висока възвръщаемост следва да е доста рискова. Във всеки случай обаче инвестирането на свободните пари в депозит, вместо погасяване на съществуващи заеми не е печелившо. Противото би означавало отрицателен нетен лихвен доход за банката, защото няма логика да се набира ресурс на цена по-висока от този, които се отдава в кредитиране. Относно инвестицията в недвижим имот риска тук е, че цените биха могли да продължат да се понижават. За да прибегнете до тази схема трябва да сте сигурни в бъдещети си доходи, защото заемите ще продължат да съществуват. Вариант е да дадете под наем закупения имот и с него да погасявате част или целия заем.

Най-логично обаче за нас е с получените приходи да погасите изцяло заема с по-висока цена (потребителския) и част от ипотечния. Друг също подходящ начин е да погасите изцяло потребителския, рефинансирайки го чрез предоговаряне на жилищния кредит. Така ще постигнете по-нисък месечен разход за вноски към кредитори.


Надяваме се, че сме били полезни,

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ