Имам подписан Запис на заповед, заверен пред нотариус, с падеж 10.06.2007 г., но в същото време в горен десен ъгъл пише НА ПРЕДЯВЯВАНЕ! Моля, посъветвайте ме какво да направя /ако не съм изпуснал съответно срокове и ако Записът е валиден в този случай на попълване/


0 гласа3341 прочитания

Здравейте! Надявам се ,че ще можете да ми помогнете с моя казус! Имам подписан Запис на заповед, заверен пред нотариус, с падеж 10.06.2007 г., но в същото време в горен десен ъгъл пише НА ПРЕДЯВЯВАНЕ! Моля, посъветвайте ме какво да направя /ако не съм изпуснал съответно срокове и ако Записът е валиден в този случай на попълване/. Какви са стъпките и към кой адвокат е най-добре да се обърна? Много Ви благодаря предварително! Поздрави!
Свързани теми

Коментари и отговори

Здравейте,

Не сме специалисти в тази област, като познанията ни за този вид документ са базови. Поради това бихме могли да изкажем мнение по въпроса, но за да сте сигурни трябва да се обърнете към съответен специалист. Регламентацията на Запис на заповед се съдържа в Търговски закон. Съгласно Чл. 536 (2) „Запис на заповед, в който не е посочен падежът, се смята за платим на предявяване”. В случай, че има падеж документа, би следвало сумата да се издължи на посочената дата. По принцип обаче срока за предявяване е 3 години след неговото издаване. Това е и давностния срок на документа.

Начин да поискате плащане на дължимото е като отправите нотариална покана искане за издаване на заповед за изпълнение (чрез подаване на Молба по образец), представяйки и подписаната запис на заповед. Ако документите са редовни съдът ще Ви издаде изпълнителен лист. 


Надяваме се, че сме били полезни.

Поздрави.
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Mного лошооо.Ако питаш мен това направо си е двоен падеж.1 на преявяване 2 на дата.Това автоматично води до обезсилване на записа.Личен опит.И аз се збогувах така с едни парички...Сипи си вода с лед.