Имам сключен договор за кредитна карта на 09.06.2006 или по-скоро беше подновена,но аз така и не си я взе от банката. Правих някакви вноски в годините на стойност около 30 % от заема.Озадачих се като разбрах,че сумата нараства вместо да се намалява. Мога ли да предендиам ,че споразумението е сключено след изтичане на давностен срок и не го прекъсва или наистина е прекъсната ? От коя дата сумата става изискуема след като не съм взела картата,но сумата е усвоена през годините преди 2006?


0 гласа2801 прочитания

Здравейте.Имам сключен договор за кредитна карта на 09.06.2006 или по-скоро беше подновена,но аз така и не си я взе от банката.В договора пише ,че ако не се вземе до 30 дни договора се прекратява.На 15.10.2009 подписах споразумение да платя сумата на 12 вноски.Правих някакви вноски в годините на стойност около 30 % от заема.Озадачих се като разбрах,че сумата нараства вместо да се намалява.Въпросите ми са:Мога ли да предендиам ,че споразумението е сключено след изтичане на давностен срок и не го прекъсва или наистина е прекъсната ?От коя дата сумата става изискуема след като не съм взела картата,но сумата е усвоена през годините преди 2006?

Коментари и отговори

Здравейте,

Въпросите, които задавате имат правен характер. Не споменавате също дали заема е станал съдебно изискуем или сте подписали с банката споразумение за издължаване. В първия случай сумата, която ще трябва да заплатите ще е увеличена с допълнителни разноски, което увеличава главницата.

По отношение на следващия Ви въпрос давностния срок за парични вземания е 3 години. Ако в рамките на тези 3 години не бъде започнато изпълнително производство (запор на заплата, опис на имущество и т.н. ), то с изтичането на този срок задължението се погасява по давност. Обаче, ако в рамките на тези три години бъде започнато изпълнително производство от кредитора за събиране на дължимите суми – то давностния срок се прекъсва. Особеното е, че докато трае изпълнителното дело – давност не тече, а след приключването на делото (което често може да бъде с продължителност 2 – 3 години) – започва да тече нова давност, т.е. нови три години. Така през определен период изпълнителното производство се подновява и по този начин вземането си остава дължимо и търсено практически през неограничен период от време. Въпросът за давността на задължения е специфичен, поради което Ви съветваме да се обърнете към адвокат.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ