Имам въпрос относно лихвата на спестовни сметки, която давате за продукти като Безсрочен спестовен влог на ПИБ и INVEST+ на Инвестбанк и други. В сайта те се листват като фиксирани, а не променяеми. Това не личи в описанията им от банките, а и аз се съмнявам да се предлагат фиксирани лихви на спестовни сметки. Бихте ли коментирали?

здравейте,

Поздравления за полезния и функционален сайт първо!
Имам въпрос относно лихвата на спестовни сметки, която давате за продукти като Безсрочен спестовен влог на ПИБ и INVEST+ на Инвестбанк и други. В сайта те се листват като фиксирани, а не променяеми. Това не личи в описанията им от банките, а и аз се съмнявам да се предлагат фиксирани лихви на спестовни сметки. Бихте ли коментирали ?

Поздрави

Георги

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

Благодарим Ви за оценката!

При спестовните сметки съвсем умишлено не сме заложили информация за вида на лихвата (фиксирана или плаваща), така както сме сторили в сравнението със срочни депозити. Причината е, че безсрочните депозити нямат срок. Те на практика могат да бъдат прекратени във всеки един момент. Това  означава, че фиксирана лихва тук не е приложима, тъй като няма срок, за който тя да се фиксира. Накратко, по своята същност спестовните сметки са с плаваща лихва. Това означава, че във всеки един момент банката може да променя размера на първоначално заложения лихвен процент. Конкретно при спестовната сметка на Инвестбанк и когато променят лихвите по нея, Банката слага в Лихвения бюлетин за физически лица от коя дата ще промени лихвите и с колко.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg

Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.