интересува ме дали мога да си направя онлайн справка за кредитите в кредитния регистър с всичката информация която пише там?


6 гласа60398 прочитания

Здравейте, интересува ме дали мога да си направя онлайн справка за кредитите в кредитния регистър с всичката информация която пише там (лоши кредити, закъснения и тн.). Имам ли право да си поискам такава справка от банката. Притеснява ме че скоро закъснях с вноските по кредит с предполагам по малко от 20 дена и ми е интересно дали е отразено по някакъв начин това.
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Он-лайн достъп до Централен кредитен регистър имат банковите институции , дъщерните на тях дружества (лизинговите компании към тях например) и БНБ, която организира и контролира дейността на кредитния регистър. Сами разбирате, че не е възможно всяко лице да има осигурен достъп до тази система, тъй като в нея са изложени личните данни на всички кредитополучатели, солидарни длъжници, съдлъжници и др. Достъп се предоставя единствено на тези служители, които имат пряко отношение към кредитният процес, като напр. кредитни експерти, кредитни анализатори, служители от отдел „Кредитен риск” и т.н. Поради тази причина справка за кредитна задлъжнялост може да Ви бъде издадена от БНБ или пък като посетите някоя банка, където се попълва искане за изготвяне на справка за кредитна задлъжнялост. Тя се подава единствено лично или от упълномощено лице с изготвено нотариално заверено пълномощно. Ако закъснението Ви по обслужването на кредита е със забава от 20 дни банката ще Ви начисли наказателна лихва за просрочие на кредита, но най-вероятно това няма да бъде отразено е кредитния регистър. Ако сте погасявали заема редовно – на падеж, кредитът Ви е със статут на редовно обслужван в системата. Това са заемите, при които главницата и лихвите се изплащат текущо, според условията по договора за кредит. Допуска се забава на плащането до 30 дни, но само, когато забавата е оправдана и е допусната случайно. При просрочване дължимото плащане след срок от 31-60 дни, кредитът в ЦКР придобива статут на кредит под наблюдение. Въпреки, че при кредитите под наблюдение са налице несъществени нарушения в нарушенията по договора, това може да попречи и бъде основание за отказ при последващо кандидатстване за банков кредит. Данните за просрочието на заема за разлика от преди, няма възможност да бъдат заличавани. Това стана възможно благодарение на промените, които бяха приети в края на миналата година във връзка с дейността на ЦКР. Повече информация за тези промени може да намерите като отворите следния линк.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
как мога да полу4а сжедение по кредитити ми кам обб банка гр Монтана таи като ми излиза кредит по незнаен на4ин които не сам теглила и незная от каде е.Благодаря преджарително. Сте 4акам отгожор.
Здравейте,

Справката за кредитна задлъжнялост, издадена от БНБ предоставя информация за  активни и погасени кредити. Специфичното тук е, че могат да бъдат видени имената на институциите към които клиента има задължения. Да си направят справка в БНБ се препоръчва на длъжници, които не помнят в коя институция са теглили кредит или пък не знаят в коя институция имат просрочия.

Ако имате възражения, относно съдържащата се информация в регистъра трябва да се обърнете към банката, която е подала тази информация с искане за корекция.

Повече информация за това как действа регистъра можете да прочетете тук.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg