Искам да направя един депозит на стоиност 24000 евро в Корпоративна търговска банка за 1 година. Има ли някакав риск за моити пари? И каква ще е доходността от тази инвестиция?


0 гласа3298 прочитания

Добър вечер - имам 2 въпрос1ета Искам да направя един депозит на стоиност 24000 евро в Корпоративна търговска банка за 1 година.Депозита е <Преференциален безсрочен депозит>.Има ли някакав риск за моити пари ?И каква ще е доходността от тази инвестиция?
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

Номиналната доходност е тази, която се обявява по финансовите инструменти, включително депозити. Така номиналната доходност се равнява на лихвата, която банката предоставя по депозита. Във Вашия случай годишния лихвен процент по преференциален безсрочен депозит за суми от 24 000 евро е 6,5%. Това означава, че ако за срок от 12 месеца не извършвате операции по влога, като теглене или довнасяне на допълнителни суми ще получите лихва от банката в размер на 1560 евро.

Ако отчетем действието на инфлацията обаче нещата съвсем не изглеждат по същия начин. Когато говорим за доходност, съобразена с темпа на инфлация вече става дума за реална доходност. Накратко, съобразявайки лихвения процент с покупателната способност на парите, се оказва така, че тя може да е доста по-ниска. Повече информация по тази тема може да намерите тук.

Относно това дали има риск за Вашите спестявания, ще се въздържим от коментар, тъй като предметът ни на дейност не е да анализираме платежоспособността на банковите институции. Ще добавим само, че скандали около тази банка не липсваха, като дори рейтинга на банката беше понижен. Въпреки това обаче спестяванията на граждани и фирми са гарантирани до 100 000 евро от Фонда за гарантиране на влоговете.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Сравнете всички оферти за срочни депозити