Искам да прехвърля средствата си от срочен депозит в една банка (т.е. да го закрия) (не на падежна дата) в нов такъв в друга поради по-добрите лихвени условия. Интересувам се от това каква е процедурата и как това да стане по банков път, т.е. без да се налага да тегля сумата.


0 гласа5230 прочитания

Здравейте, Искам да прехвърля средствата си от срочен депозит в една банка (т.е. да го закрия) (не на падежна дата) в нов такъв в друга поради по-добрите лихвени условия. Интересувам се от това каква е процедурата и как това да стане по банков път, т.е. без да се налага да тегля сумата. Ще съм благодарен и ако ми разясните разликата между входящ и изходящ банков превод, понеже предполагам средствата трябва първо да се преведат на разплащателна сметка във втората банка. Благодаря предварително.

Коментари и отговори

Здравейте,

Първо трябва да откриете сметка в банката, в която сте избрали да е депозита. След това от другата банка трябва да наредите превод по новооткритата сметка. Преценявате дали да закриете или оставите сметката в банката, от която сте наредили парите. На следващия ден вече превода трябва да е пристигнал, което означава, че може да отидете в новата банка и да сключите договор за депозит. При някои банки е възможно това да стане още с откриването на сметката.

Изходящ паричен превод е преводът, който нареждате от банката.
Входящ паричен превод е преводът, който се получава в банката.

В този ред на мисли като нареждате превода от старата в новата банка за първата това е изходящ паричен превод, докато за втората това е съответно входящ превод.

Надяваме се, че сме били полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Сравнете всички оферти за срочни депозити

Здравейте! Бих искала да прехвърля депозита си от една банка в друга!Интересува ме,дали трябва да платя такса за прехвърляне?!Благодаря предварително! С поздрав-Николова П.П. Какво е мнението Ви за ОББ? Грози ли я фалит?

Здравейте,

Всички банки имат такса и/или комисионна за извършване на междубанков превод. Тя се определя от Тарифата на банката, от която желаете да наредите сумите. Повече информация за самата процедура можете да прочетете тук.

Относно запитването за стабилността на една или друга банка нямаме за предмет да изследваме финансовото състояние на банките в страната. Начинът, по който функционира банковата система в България, заради Валутния борд я прави стабилна. Българските банки поддържат висок коефициент на капиталова адекватност и съответно самите банки са по-капитализирани и разполагат с буфери, за да посрещнат евентуални затруднения. БНБ текущо следи за състоянието на всяка една банка и ако бъдат забелязани сигнали за влошаване в състоянието на някоя от тях тя предписва мерки за оздравяване.

Допълнителна защита за Вашите спестявания предоставя Фонда за гарантиране на влоговете в банки, който гарантира спестяванията до 100 000 евро в пълен размер. Ако депозита Ви е в рамките на този размер бихте могли да бъдете спокойни за спестяванията си.

Поздрави,Екипът на МОИТЕ ПАРИ