Как бихте ме посъветвали ЕТ или ЕООД?

Здравейте , искам да ви попитам , как бихте ме посъветвали ЕТ или ЕООД . Ще отваряме баничарница , но имаме имущество което можем да изгубим при фалит и т.н. но чета ,че счетоводството при ЕТ е по евтино , а като за начало 2 месеца наема ще ние е долу горе ок после ще очакваме да ни го вдигнат и търсим по евтин вариант , какви данъци се плащат при ЕТ и какви при ЕООД, ще ни се наложи да издаваме фактури а може ли без да сме на ДДС. Ако сме ЕООД как е с ДДС-то. А то всъщност е 20% от издадена фактура ли е или върху всичко дори и върху касовите бележки.

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

Темата е доста обширна. Въпреки, че не сме счетоводители ще се опитаме да помогнем с теория.

Различните форми на учредяване трябва да бъдат съобразени в голяма степен с вида на дейността, която ще бъде извършвана. Така например основното предимство на ЕТ е, че счетоводството е по-лесно и по-евтино, тъй като е едностранно. Според действащите законови норми в страната от едностранно счетоводство могат да се възползват единствено фирми с регистрация ЕТ ( едноличен търговец). За всички останали фирми е задължително прилагането на двустранното осчетоводяване. За разлика от двустранното осчетоводяване, където се прилагат различни методи за отчитане на всички финансови операции извършвани от компанията, при едностранното счетоводство се ползват методи, които отчитат само определени неща. При този вид водене на счетоводни услуги отпада не само балансовото обобщение, но и двойното записване, което е задължително при двустранното осчетоводяване. Едностранното счетоводство е значително по-евтино и много по-опростено, но има доста недостатъци и поради това е приложимо единствено в случаите, когато финансовите операции са изключително елементарни или са с много слаба активност.

Специфичното при ЕТ е, че материално отговорното лице (МОЛ) и собственикът на фирмата съвпадат, тъй като неговата отговорност е неограничена и собственикът отговаря с цялото си имущество за изпълнение на задълженията. Минимално необходимият капитал за учредяване на ООД или ЕООД е в размер на 2 лв. според Търговския закон и по-точно чл.117 (1). Това дружество е наречено дружество с ограничена отговорност, тъй като според закона всеки съдружник има максимална отговорност, равняваща се на неговия дял в него.

Повече информацията може да намерите тук.

Ако изберете да откриете новата фирма като ЕТ и впоследствие по една или друга причина решите, че искате тя да съществува като ЕООД, се учредява нова фирма, която придобива активите на старата. Повече информация за това може да намерите тук.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.