Как да действаме с просрочени кредити в дни на финансова криза?


4 гласа10895 прочитания

Здравейте! Как да действаме с просрочени кредити в дни на финансова криза ? Имам 1 ипотечен кредит-стандарт, един потребителски, 2 кредитни карти,1 овърдрафт. В момента все още работя, но заради намалено заплащане и увеличаване на вноските допускам чести забавяния минаващи повече от месец по обслужването на кредитите. Напълно съм добросъвестен и правя всичко възможно за да се справя със ситуацията но парите не достигат за вноските камо ли за друго. С парите от кредита купих апартамент през 2008 и направих пълен ремонт, като съм разчитал на заплата но тя е намалена в момента. Кредитите ми са ,,Под наблюдение" и знам какво значи това. Кредитите са в 2 банки - обб и рфб. Подал съм молби и до двете банки,но и от двете места отказват да направим както разсрочване на кредита, така и промяна в погасителния план - гратисен период, както и рефинансиране. много са учтиви служителите им но това ми е отказано. Въпроса е че при заплата от 510 лева, плащам в момента кредити за 650 лева, и излизам в просрочие което не желая. Високите вноски са поради това, че са високи вноските по кредитни карти както и че освен ипотечния всички кредити са краткосрочни. След отказа от банките опитах да се справям сам по следния начин - недостига на средства набавях като изтеглях внесеното от кредитни карти, това ми се струваше добра алтернатива, но лошото е че така дълга остава а плащам само лихви и след 1 година ще се наложи да извадя парите за главницата на куп. Освен това, след като има просрочие по другите кредити картите се блокират и текат едни жестоки лихви. Поради това се отказах от този метод след като просрочието се задълбочи. Опитах по друг начин - да прехвърля част от дълга към институция която не излиза в ЦКР , а именно ,,Джет кредит" това, също бе грешка понеже там лихвите са жестоки и сега имам кредит и там. Лошото е , че се изчерпах от идеи и няма как да действам а искам да съм редовен - това е основното. Поради това, че в ЦКР Съм нередовен платец никоя банка не иска да рефинансира кредитите. Идеята ми е следната : общата сума на кредитите които имам заедно с карти и потребителски ( без ипотечния ) е около 10 000 лева . При вноска към ипотечния кредит от 220 лева, от заплатата ми остават 290 лева. При вноска към кредит от 10 000 лева за 10г. който може да ми помогне като рефинансирам всички малки кредити вноската ми би могла да бъде около 200-210 лева- т.е. аз спокойно бих могъл да плащам двете вноски, да бъда редовен към съответната банка. Този шанс не ми се дава и е обяснимо защо, като въпреки това съм обяснил всичко на банките като моя идея.Кривата на задлъжнялост при мен все повече расте. Затова моята препоръка към всички с подобен проблем е да не прехвърлят дълга си към кредитни карти или към небанкови институции, защото това само ще ви засили към дъното ( това е моето мнение от натрупания опит) защото сега моля за помощ а именно - Как да действам според вас ?

Коментари и отговори

А защо не опитате да си намерите още един източник на доходи? При намалена наполовина заплата, това означава, че сте с намалено работно време? Какво правите през свободните си часове? Мислите само откъде да вземете нов кредит. Дълбоко погрешно занимание. Най-горещо Ви препоръчвам да мобилизирате познанствата си и да си намерите допълнителен източник на доход, а не на кредит. Поздрави.
За потребителските ви кредити - не може да ви отказват предоговаряне, защото противоречи на закона за потреб. кредити. Специално РФБ отпуска разсрочване, ако изтеглите допълнителна сума, която може да използвате за ликвидиране на кредитните карти. Другият вариант е да поискате нова оценка на закупеното жилище и да предоговорите ипотеката, като включите всички други кредити в нея. Така ще изплащате само един дългосрочен заем, с по-ниска вноска съответно. Ако банките ви отказват предоговаряне на условията с изрично посочване, че ще се рефинансират стари задължения, обърнете се непременно към Комисия за защита на потребителите! В условията на настоящата криза по всички медии се "гърми", че затруднените клиенти първо трябва да се обръщат към банките си. Успех!
Здравейте. Аз имам проблем от същия характер.Това че не съм единствен ни най малко не ме успокоява.Повече от всичко винаги съм желал да бъда изряден относно кредита.Които в началото не беше голям.И така от година на година рефинансирам, а и банките знаете че бяха така добри да отпускат всяка година на ново,и пак на ново и така до миналата година когато поисках разсрочване на вноските.Всички знаем че от средата на миналата година много паднаха приходите.И така в един момент станаха непосилни за семейството ми.Внасям повече от половината вноска и ми се обаждат че просрочвам.След договаряне на по ниски вноски за период от 3 месеца ме накараха да предоставя двама поръчителя и да заложа движимото си имущество.Естествено аз отговорих на изискванията на банката.Вярно че закъснявах с вноските по някога,но винаги съм се стремял да бъда изряден.А днес за един много кратък период от време вече съм и осъден.Повярвайте ми не го пожелавам на никой.Имах затруднение с плащането на вноските а сега трябва да платя 30% и остатъкът по 10%.Да не споменавам че кредитът ми се увеличи с близо 35%,от такси.Оказа се че автомобили които почти ми покриваха кредита ще бъдат приспаднати като скраб. Молбата ми е ,ако някой може да ме посъветва или помогне по някакъв начин да го направи. Благодаря. Александров,
интересна тема за четене,аз също съм в тази група на просрочие по заемни и карти чудя се как ще се оправят нещата