Какво може да се направи когато имаш земеделски земи, трябва да делиш с роднини, с които не си в добри отношения?

Какво може да се направи когато имаш земеделски земи, трябва да делиш с роднини, с които не си в добри отношения? Трябва ли безконечно да се чака някак си да се оправят нещата? Има ли начин по служебен (държавен) път да се направи делба ?????????

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Поставеният от Вас въпрос изисква солидни правни познания, поради което малко се затрудняваме да отговорим. Въпреки това ще Ви изложим информацията, с която разполагаме. Съгласно чл.34 от Закон за собствеността „Всеки съсобственик може въпреки противна уговорка да иска делба на общата вещ, освен ако законът разпорежда друго или ако това е несъвместимо с естеството и предназначението на вещта.”. Във Вашият случай възможностите са две. Едната е да закупите другите части на общата собственост, като чрез договор за покупко-продажба цялата собственост ще бъде прехвърлена на Вас. За да се осъществи това обаче е необходимо роднините да се съгласят. Другият вариант е да подадете иск за делба на съсобствен недвижим имот, която се предявява по мястото, където се намира имотът. За да бъде осъществено това е необходимо имотът да е делим. Законът споменава, че ако имотът не може да се "подели удобно", то тогава той се изнася на публична продан и всеки получава за своя дял пари.

Ако недвижимият имот е делим и не съществуват реални пречки за подялбата съдът съставя разделителен протокол.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.