Какво трябва да знаем за кредитната история и какво значение има тя при отпускането на заемни средства?

Изи Кредит” съвместно с МОИТЕ ПАРИ отваря дискусия на тема „Какво трябва да знаем за кредитната история и какво значение има тя при отпускането на заемни средства”. Всеки който желае може да отправя своите въпроси по темата от 1 до 19 юли 2009 г. посредством обозначената за тази цел форма по-долу за „коментари и отговори”. Всички събрани въпроси ще получат компетентен отговор от специалистите от „Изи Кредит” и МОИТЕ ПАРИ и ще бъдат публикувани заедно с постъпилите въпроси на www.moitepari.bg. На втори етап, ще започне същинската дискусия, при която можете освен допълнителни въпроси да ни изпращате и вашето мнение и коментари.

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Драга редакция, добре е, че отваряте тази тема, но в известен смисъл отговорът се съдържа в заглавието (на теория). Тази дискусия би трябвало да бъде разделена на ДВЕ ЧАСТИ: 1)Преди кризата, и 2)Сега, по време на кризата. "...какво значение има тя (кред.история) при отпускането на заемни средства?": иска ми се да пиша във вр. с т.1 по-горе. Този хубав сайт е пълен с вопли и стенания на кредитополучатели с безупречна кред.история, към които дъщерните БГ банки не проявяват НИКАКВА МИЛОСТ (повишен лихв.%), от момента когато банките-майки си изтеглиха ресурса. Ето защо, добрата кредитна история може САМО ТЕОРИТИЧНО да повлияе в/у лихв.%, главно по отн. риска за банката. Но не си мислете, че банката ще ви даде кой знае какво намаление - според мен не повече от 0.25-0.50%. А кучето е заровено другаде!!! АТБ (Асоц.на търг.банки - тази куха структура) трябваше да направи така, че банките да се споразумеят за ГОРЕН ПРАГ НА ЛИХВЕНИЯ % по депозитите - тогава и Л-ВИТЕ ПО КРЕДИТИТЕ щяха да бъдат по-нормални (не сега да ги разследват за картел, и т.н.)! При наличие на достатъчно добри бълг.финансисти и анализатори, предупреждаващи за колапс на банковата система точно поради висoките равнища на л-вите по кредитите - никой банкер не се вслуша/замисли как делът на лошите кредити ще влоши капитализацията на собств. му банка. Предстоят ИНТЕРЕСНИ СЪБИТИЯ, по-точно: как БГ банките ще се оправят след сътвореният от самите тях АВТОГОЛ!!! А за добрата кред.история: ТОВА Е ТЕМА НЕ ЗА НАС И ТУК, А ЗА ДРУГИ ХОРА, С ДРУГ МАНТАЛИТЕТ И НА ДРУГА ТЕРИТОРИЯ.
Абсолютно подкрепям НД. Местните подразделения на чуждите банки изобщо не поощряват лоялните си и съвестни клиенти, които и при повишените лихви правят чудеса, за да плащат вноските си навреме. Напротив, смучат от тях зверски лихви и захранват майките си зад граница. Доколкото ми е известно, просрочие на вноска с 30 дни все още се счита в рамките на нормалното и клиентът не се санкционира. Би ми било интересно да видя какво ще се случи с ликвидността на тукашните банки, ако всички заемополучатели се организираме и за даден месец задружно не платим вноските си. Ние, клиентите сме си виновни, че търпим това положение. А колкото до кредитното досие на всеки един - и тук нещата не са като в "белите" страни. Там, при проблеми с плащането на кредит, банката първо изчаква 180 дни, а после участва активно и сама инициира предоговаряне на условията. Тук - след 90-ия ден директно очаквай съдия-изпълнителя.
И аз съм малък ветеран, относно кредитите. Взимал съм за първата си кола (потребителски), за обучението си (потребителки) и съм връщал всичко предсрочно. Наскоро реших да рефинансирам последния си кредит (потребителски) и да закрия няколкото си кредитни карти, по които все тегля, връщам и ми дават повече лихви, отколкото ако взема нов кредит и рефинансирам всичко. Имам отличен доход, но понеже съм в сферата на медиите, ми плащат на минимален трудов. За сметка на това имам отличен Авторски и отличен Граждански (с посечените твърди суми) договори... Борба бе да докажа дохода си към банката, в която ПОЛУЧАВАМ ЗАПЛАТАТА си... Накрая разбраха, че не виждат в НОИ Авторски договори защото са с признати разходи и освободени от данъци (естествено не и от плосък данък). Поискаха ми въпреки тези доказани суми (дори и данъчната декларация си приложих) поръчител. И него осигурих, което в това време е изключително трудно. Разбира се, всичко бе изпълнено, но за зла беда в Централния кредитен регистър ми било отбелязано просрочено задължение 56 лева (справка към 30 май, 2009). Банката заяви, че ще чака ЦКР да издаде новата си справка, за да се увери, че всичко е погасено овреме. Разбира се, отказаха ми да взема уверение, че всичко вече е платено и това е стара информация. За зла беда ЦКР не се е обновявал от 30 МАЙ (!). Защо? Никой не казва... и АЗ ВИСЯ и чакам... Какво бихте ме посъветвали вие?
Масова практика е банките да изискват и поръчителство, когато кредитоискателя е назначен на граждански трудов договор. По принцип доходите получавани по граждански трудов договор са допълнителни, като лицето освен тях може да докаже и други приходи – доходи от наем или пък то да е назначено на постоянен трудов договор. Разбира се в крайна сметка това си е политика на банките, целяща адекватна оценка на кредитния риск.

Относно просрочието, което Ви се появява в системата за кредитна задлъжнялост – ЦКР, от мин. година (по-точно месец октомври) регистърът претърпя сериозни промени, чрез които информация а начинът на погасяване на заемите на кредитополучателя може да се разгледа за години назад – от 2004 г. насам. Ако Вие през цялото това време сте бил коректен платец на кредитите си (извършвали сте дължимите месечни погасителни вноски на падеж) може да действате по два начина. Първият е да поискате от банката, подала тази информация към регистъра корекция. Повече информация за тази процедура може да намерите тук. Вторият начин е да се обърнете към същата тази банка и да поискате да Ви бъде издадена банкова референция, че сте коректен платец. Представяйки този документ на банката, в която имате намерение да теглите заем вероятността да бъдете одобрен е по-голяма.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
вашите кредити отбелязват ли се вече в кредитния регистър на другите банки?
Не, все още за кредитите, които отпускаме не се подава информация в Централния Кредитен Регистър. Това предстои да се случи от 01.10.2009-та година, но към тази дата ще се подаде информация за всички кредити с просрочия към този момент!

Доколкото се ориентирам, за да има добра кредитна история, човек трябва да си внася навреме вноските. Изи кредит дават заеми с реална лихва (ГПР) - 80% !!!  Същевременно, водят кампания за добра кредитна история, чрез поръчкови статии: и също тази тема... Та въпроса ми е, тази ваша кампания, включва ли намаляването на броя на хиените по магазините, които натрапчиво рекламират стоки на кредит без оскъпяване и замяната им с компетентни служители, които са в състояние да обяснят, колко реално пари ще им струва на хората вашата услуга? И че когато нямаш Х лева да си купиш нещо, ще е два пъти по-трудно да го изплатиш на двойна цена, което реално се получава с вашите кредити? И след като при вас ГПР е по-високо (80%), заради по-високия риск, който поемате, защо не сте застраховали този риск с допълнителните пари, а тормозите хората и ги плашите с кредитната им история? Мисля, че който веднъж се е опарил с кредит като вашия, няма да повтори... Знам, че това няма да го публикувате, ама поне го пратете на Изи - абсолютно безобразни са и бизнес практиките им смърдят до небесата! Мародери...
Да, абсолютно прав сте, че за да имате добра кредитна история, вие трябва да си погасявате кредитите според погасителните планове, които сте договорили с кредитните институции, които са ви отпуснали заема. Все пак, вие сте в правото си да изберете, дали да вземете кредит от небанкови финансови институции като Изи Кредит, или да решите своя финансов проблем по друг начин. Изи Кредит не натрапва услугата си по какъвто и да е начин – нито в магазини нито другаде. Нашите потенциални Клиенти ни търсят на националния ни телефон, след което биват информирани обстойно и ясно за всички условия по заема и чак тогава сами решават дали да се възползват от него или не. Ние доставяме малки заеми – например 200, 300, 500 лева в домовете на Клиентите си, събираме погасителните вноски – например 10, 20 или 50 лева също от домовете, а това е услуга която носи допълнителна стойност за тях и представлява немалък разход за компанията.

Колко е точно лихвата на Изи Кредит? Защо небанковите кредитни институции не обявяват лихвите на сайтовете си? Ясно е, че са много високи, но поне човек да е наясно и да си направи сметка. Благодаря!
Лихвите по примерни кредити отпускани от Изи Кредит са обявени подробно на сайта на Компанията. Средното оскъпяване на заемите предоставяне от компанията в момента е 2.74% седмично. Пълната информация за стойността на всеки един заем е публична и всеки желаещ, може да я намери в интернет. Факт е също така, че годишния процент на разходите не е най-адекватния измерител за малките необезпечени кредити, с малък гратисен период и кратки срокове на изплащане.

На Запад, кредитната история зависи от това колко често потребителя използва кредитната си карта, дали си плаща сметките по нея, какви и колко заеми в взимал, връщат ли се навреме, и други фактори. Всичко това се следи постоянно, т.к. потребителите имат социален номер, под който се запазват всички операции, които са извършвани от него във връзка с кредити и заеми. Моят въпрос е, как тук в България ще се следи този процес? на каква база? ЕГН или какво? Банките и други институции как ще имат достъп до цялата тази информация? Ще има ли нещо като регистър, който ще бъде достъпен от всички, срещу заплащане примерно?
Да, този регистър е Централния Кредитен Регистър (ЦКР) на БНБ, където всички банки и небанкови финансови институции ще бъдат задължени да подават информация за кредитната история на своите Клиенти след 01.10.2009-та година. Уникалният идентификатор на всеки Клиент ще бъде неговия Единен Граждански Номер (ЕГН).

ааааааа ИЗИ КРЕДИТ ли никога вече, клиент съм от12м.теглих и връщах без проблем,докато съпруга него съкратиха 6–месеца е без работа и останахме на моите пари 240лв. Имам за приключване на кредита 400лв. и се почва със заплахи. съдия изпълнител, дела и така нататък, плащам си но не на седмица. а на месечни вноски е така мога не го правя умишлено. А искам да попитам ИЗИ КРЕДИТ къде е банковата история на редовния платец, затова мислете преди да теглите, и лихвите са им 80%, това е.....
Кредитите на Изи Кредит са необезпечени, отпускат се много бързо – за максимум 24 часа, и много удобно – директно в дома на Клиента. Важно е да се отбележи също така, че Компанията не начислява наказателни лихви при просрочия по кредитите на нередовните платци, с цел да не им утежнява тяхното положение. Факт е обаче, че Компанията е търговско дружество, което дава хляб на близо 2,000 служители, обслужва над 50,000 Клиента и регулярното изплащане на кредитите от нейните Клиенти е ключово за това Компанията да поддържа толкова работни места и да решава временните финансови проблеми на десетките си хиляди Клиенти.Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.