Кой е най-изгодния вариант откъм такси и курсове за прехвърляне на долари от чужбина към българска сметка в лева?

Здравейте, Кой е най-изгодния вариант откъм такси и курсове за прехвърляне на долари от чужбина към българска сметка в лева? Това което съм намислил е: 1. Да си открия безсрочен депозит в долари в КТБ, т.нар. Преференциален безсрочен депозит с макс. 6,5% годишна лихва. 2. Да открия безсрочен депозит в същата банка (Депозит +) в лева с макс. 8,5% год. лихва. 3. Да прехвърля парите от чужбина към доларовия депозит. 4. Да чакам поскъпване на долара и при по-изгоден курс да ги превеждам по доларова сметка на Варчев/Делтасток (безкасова обмяна на валута), а те да ми ги връщат в левовата депозитна сметка на КТБ. Крайната цел е да прехвърля основната част от парите си в безсрочен депозит в лева с максимално голяма лихва, а да оставя една по-малка част в доларов депозит. Изобщо не съм наясно с банковите операции, затова се надявам вие като експерти да ме посъветвате дали съм на прав път. Как бихте постъпили на мое място?

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

За съжаление не можем да предложим най-евтин вариант за превод на суми от чужбина. Таксата за превод зависи от това дали банката, от която нареждате парите има открита кореспондентска сметка в банката, в която се получават те. Онлайн банкирането също би могло да спести доста големи разходи, когато става дума за международни преводи и ви го предлагам като опция.

Решението Ви да откриете безсрочни спестовни сметки в посочената институция може да се окаже финансово обосновано, тъй като доходността, която можете да реализирате от тези предложения е по-висока от тази по срочни депозити. Това се дължи от една страна на по-високите лихви, а от друга на икономията от данък върху дохода от депозит. Имайте предвид също, че лихвата по депозит в долари е доста по-ниска от тази в лева.

Информация (графично изображение), относно това как се е движил долара може да намерите тук. От графиката се вижда, че за последната 1 година, най-висок е бил курса 07.2012 г., след което започва плавно да се понижава. Вие трябва да изберете онзи момент, в който курса отново ще се повиши, за да ги продадете. В последните дни има известно нарастване, така че следете курса внимателно. Изборът на такъв момент е голяма доза късмет.

Подобно на Вашето запитване може да намерите тук.

Поздрави.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Сравнете всички оферти за срочни депозити

Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.