Колебая се дали депозитът да бъде в лева (предвид моментално високата лихва) или в евро, където лихвата е много по-ниска, но с цел по-далечен план и по сигурна. За момента депозита в лева е много по изгоден, но дали е и толкова сигурен?


3 гласа2503 прочитания

Здравейте, С голям интерес следя Вашите коментари по различните теми! Намирам ги за много интересни и професионални. Имам следния въпрос към Вас: Имам намерение да направя срочен депозит в Raiffeisenbank (Bulgaria)ЕАД за период от 6 месеца. Колебая се дали депозитът да бъде в лева (предвид моментално високата лихва) или в евро, където лихвата е много по-ниска, но с цел по-далечен план и по сигурна.  За момента депозита в лева е много по изгоден, но дали е и толкова сигурен? Предварително Ви благодаря. С уважение Славчев

Коментари и отговори

Благодарим Ви за високото мнение, което имате за нашият екип. Ще се опитаме да Ви насочим чрез съвет, въпреки, че въпросът в каква валута да държим спестяванията си е един от най-често задаваните. Поради комплектността на тематиката, както и трудното прогнозиране и моделиране курса на еврото, особено в динамиката на пазара към момента. Поради тези причини бихме Ви посъветвали да държите спестяванията си във валутата, в която получавате доходите си. По този начин ще избегнете курсовите разлики при обмяна на една валута в друга, поради фактът че като национално платежно средство в страната ни все още е българският лев. Считаме, че за момента левът е стабилен, главно поради механизма, по който действа Валутния борд – осигурява пълно покритие на националната платежна единица с резервната валута – евро.

Относно доходността по отношение на депозитите в двете валути, правилно сте забелязали, че в повечето случаи лихвеният процент (на годишна база) по депозити в лева надвишава средно с 1.5-2.0% тези в евро. Напоследък обаче не е изключение дадена банкова институция да предоставя еднакви по размер за депозит в лева и такъв в евро. Вариант е също така да „диверсифицирате” валутите. Това означава половината парични средства да ги обърнете в евро, а останалата половина да останат в лева. При този метод се изхожда от това, че ако курсът на еврото спадне, то курсът на лева ще поскъпне, което ще неутрализира негативното влияние. Ако желаете да научите повече информация за това в каква валута е редно да се държат спестяванията, отворете този линк и този линк. Вземането на решение в каква валута да държите спестяванията си – в лева, евро или пък в комбинация оставаме на Вас.

Ако желаете да се запознаете с актуалните банкови предложения, Ви съветваме да посетите секцията ни със СРОЧНИ ДЕПОЗИТИ, след като въведете основните данни – срок, сума, валута. Предложенията, които ще се появят са класирани по тяхната доходност – ЕГЛ.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ