Мога ли да изтегля спестените пари от застраховка Живот в Алианц ако вече нямам възможност или намерение да плащам месечните си вноски?

Здравейте, Мога ли да изтегля спестените пари от застраховка Живот в Алианц (минали са 2 години от сключването и) ако вече нямам възможност или намерение да плащам месечните си вноски. Благодаря Ви най-сърдечно за отговора :) Поздрави!!!!

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Правото на откуп по сключена застраховка „Живот” се регламентира от Кодекс за застраховане. Според чл.240 (1) от него „При застраховка "живот" по искане на застрахования застрахователят е длъжен да плати откупната стойност по застрахователния договор, ако от началото на периода на застрахователно покритие са изминали поне две години и са платени всички премии за този период. Откупната стойност се плаща от застрахователя в 20-дневен срок.”. Също така в договорът Ви трябва да са посочени условията, при които застрахованото лице може да поиска заплащане на откупната стойност. Според общите условия по застраховка „Живот” размерът на откупната стойност е процент от резерва на застраховката към момента на откупуването. Този процент е 95 към момента, в който застраховката придобива право на откуп и нараства линейно до 100 в края на последната година от срока на полицата. Какъв точно е размерът на откупната стойност по полицата Ви, имате възможност да проверите в интернет страницата на застрахователната компания, или като отварите този линк.

Застрахованото лице също така има право едностранно да прекрати застрахователният договор. Това става, чрез подаване на уведомление до застрахователната компания.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.