Мога ли да се откажа от поръчителство?


2 гласа10013 прочитания

Здравейте. Поръчител съм по банков кредит, който до момента е обслужван. Желая да изляза от поръчителството, тъй като самата искам да изтегля кредит. Какви са възможностите ми за това?

Коментари и отговори

Уредбата на поръчителството се намира в Закона за задълженията и договорите Чл. 138 – Чл. 148. В закона не се предвижда правна възможност за отказ от поръчителство. По своята същност поръчителството е вид обезпечение по кредита. То дава допълнителна сигурност на банката, че тя ще си възвърне отпуснатите по кредита средства. Договорът за поръчителство може да се разглежда като неизменна част от договора за кредитиране, само че страни по него са само поръчителя и банката, но не и кредитоискателя. В този смисъл банката трудно би отказала/отменила поръчителството. Но ако се договорите с банката и намерите друг поръчител, който да е също толкова надежден колкото сте Вие, може и да отмените Вашето поръчителство и да учредите ново с друг титуляр вече.

Принципно нищо не Ви пречи да кандидатствате за кредит въпреки поръчителството.

Надяваме се да сме Ви били от полза.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте,бих искал,ако Ви е възможно,да ми разясните следната ситуация; Имах неблагоразумието да стана поръчител/с още един човек/на "ПРИЯТЕЛ",естествено вече сме с запори!Вярно за малка сума/500лв.,теглена от частна институция-не е банка/,която по стечение на обстоятелствата/не е внасял няколко месеца/ вече е 1200,плюс разходите за ЧСИ,и т.н..... Въпроса ми е: При положение,че "приятеля"е на трудов договор към МВР,притежава лек автомобил на негово име,съответно има какво да се запорира,защо имаме и ние запори?Ние не сме ли крайния вариант,ако човека липсва и др.? ЧСИ не си ли е превишил правата,като прави запор на поръчителите при положение,че има обезпечение от страна на кредитоискателя,или се възползва,за да направи ПО-БЪРЗО СЪБИРАНЕ НА СУМАТА?!Как да процедираме?Благодаря за вниманието,Успех.
Съображенията Ви са справедливи, но за съжаление такава е практиката в страната. Запорите на заплатите Ви може да бъде вдигнат, когато длъжника и съдия изпълнителя постигнат споразумение по погасяването на задължението – 30% от задължението в началото и по 10% месечно.

Принципно съдия изпълнителят има право да насочи изпълнението по задължението към който и да е от солидарните длъжници (поръчители и титуляр на кредита).

Ако в крайна сметка изпълнението бъде насочено към Вас, единствената Ви защита е възможността за регресен иск след като погасите задължението. Регресният иск е право на поръчителя (или солидарния длъжник) да си възстанови направените разходи по погасяването на дадено задължение.

Повече информация можете да намерите тук.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте! Поръчител съм по кредит на "приятел",който твърди, че е изплатен преди 4 години.Банката твърди, че има не внесена една вноска.След съдия изпълнител, имам запор на заплатата.Длъжника е подал възражение срещу банката и аз и още двама поръчители сме се подписали при адвоката.Днес ми съобщиха, че ще имам запор върху заплатата. Въпросът ми е: Кой може да вдигне запора? Не се ли вдига запора, след като има възражение от наша страна? Може ли да пусна молба до СИ за вдигане на запора ми, при положение, че те ще получат сумата от длъжника и другите поръчители? Благодаря.
Здравейте,

Запорът може да бъде вдигнат от този, който го е наложил. Съветваме Ви наистина да контактувате със съдия-изпълнителя, защото принудителното изпълнение се налага от него. Именно той е лицето, с което трябва да намерите изход от ситуацията. Ако считате за необходимо можете да се посъветвате и с адвокат, който да Ви ориентира по-добре във Вашите действия.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ