Мога ли да си изтегля парите си от пенсионния фонд?

В пенсионно осиг. компания "съгласие" имам натрупани 5000 лв и растат всеки месец. Мога ли да тегля някаква част от тези пари преди възрастта за пенсия.? Това се е натрупало от задължителните вноски по 5%, които се правят от служител и работодател.

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте.

Допълнителното задължително пенсионно осигуряване гарантира една допълнителна пенсия, освен тази по задължителното осигуряване. Осигуряването в този фонд е задължително за родените след 31.12.1959 г. Съгласно условията по ДЗПО правото на допълнителна лична пенсия за старост възниква при навършване на възрастта за придобиване право на пенсия за осигурителен стаж и възраст от Държавното обществено осигуряване или до 5 години преди навършване на тази възраст.

При допълнителното доброволно пенсионно осигуряване (ДДПО) осигуреното лице разполага с по-голяма свобода на действие, като може да тегли сумите по индивидуалната си партида във всеки един момент. За разлика от него при ДЗПО лицето може да прехвърля партидата си, но не и да тегли сумите по нея до навършване на посочения по-горе срок.

Накратко разликата между ДЗПО и доброволното пенсионно осигуряване е именно в това, че в първия случай получаваш пенсия, а във втория можеш да получиш цялата натрупана сума.

За повече информация се обърнете към служителите на ПОК.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.