Наскоро ми остана една малка сума свободни пари (3 000 лева) и реших да се пробвам да направя нещо по-различно от депозит в банката.

Здравейте, Наскоро ми остана една малка сума свободни пари (3 000 лева) и реших да се пробвам да направя нещо по-различно от депозит в банката. Бях мяркал комбиниран депозит в ПИБ Портфолио - 30 или 70 процента (по мой избор, аз избрах 70) се слагат на депозит с годишна лихва над 6% (6.4 за евро, за левове малко повече. Ако не ме лъже паметта, преди няколко месеца дори беше 12% годишната лихва, което именно ме впечатли). Останалите 70 или съответно 30 процента от сумата отиват в договорни фондове, като се предлагат 2 високорискови, 1 балансиран и 1 нискорисков. Доходността на избрания от мен фонд към момента е малко над 20% на годишна база и малко над 10% от началото на годината. Искам да повдигна дискусията и да чуя мнения дали съм направил удачен избор. Вие как бихте постъпили със свободна сума от порядъка между 2 и 5 000 лева?

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

При така зададените параметри и разпределяне на сумата, средно-претеглената доходност вероятно ще възлезе на около 10-11%. Разбира се, това е условно допускане, най-вече за доходността от взаимния фонд. Тя не може да бъде прогнозирана с точност, но правим допускането, че ще е например същата както за предходната година. Ако при инвестирането на средствата сте имали намерение да поемете нисък до умерен риск, тогава считаме, че с това разпределение на средствата сте го постигнали. Доходност около 10-11% при такъв размер на риск, считаме че е добра.

Пожелаваме Ви успех и по-висока доходност от коментираната!

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.