Оказа, че от 2008 г. имам някакви несъбрани данъци, които заедно с лихвите са се увеличили до 450 лв. Т.е. през 2009г е тлябвало да подам за тази сума данъчна декларация- аз така го разбирам. Изтекъл ли е давностният срок?


0 гласа2053 прочитания

В НАП, незнайно откъде, без да са ме уведомили до този момент като плащах данъка си по чл.50 от ЗДФЛ тази година се оказа, че от 2008г имам някакви несъбрани данъци, които заедно с лихвите са се увеличили до 450 лв. Т.е. през 2009г е тлябвало да подам за тази сума данъчна декларация- аз така го разбирам. Изтекъл ли е давностният срок? Благодаря Ви предварително
Свързани теми
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

Принципно при неподаване на данъчна декларация в установените срокове подлежите на административна санкция (глоба). Тъй като в случая данъчна декларация е трябвало да подадете през 2009 г., давностният срок по отношение на глобата по всяка вероятност е изтекъл. Изтичането на този давностен срок, обаче, не означава изтичане на давността на дължимите данъци. Принципно давността е 5 г., т.е. тя би трябвало да изтича тази година. Щом от НАП Ви информират за този пропуск, то значи е установено, че дължите тези данъци и от НАП са предприели мерки за събирането им. С това давността по всяка вероятност ще се прекрати и ще започне да тече нова 5-годишна давност.

Надяваме се, че бяхмепи полезни.

Поздрави,

Екип на МОИТЕ ПАРИ