Пенсионерка на 80 години,трудно подвижна и т.н., е взела кретитна карта от ДСК. Та питането ми е,как ще й удържат тези пари, имат ли право да вземат цялата й пенсия или ще ги изплаща на вноски?

Здравейте ,имам следното питане: моя близка -пенсионерка на 80 години,трудно подвижна и т.н. , е взела кретитна карта от ДСК ,смятала е че ще й удължат необходимите суми от пенсията,която също получава там,но се оказва че никой нищо не е удължал ,на зная дали така е трябвало, а сега се оказва ,че не са внесеми нито стотинка ,а срока на картата е до 22.02. 2012год Тя в никакъв случай не може да внесе наведжъ 1000лв и лихвите, вероятно. Та питането ми е,как ще й удържат тези пари, имат ли право да вземат цялата й пенсия или ще ги изплаща на вноски. Ще ви бъда благодарна ако ми отговорите . Илиева 

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

Единственото, което можем да направим е да Ви предложим са няколко съвета:

- Проверете в договора с банката дали се предвижда погасяване на месечни вноски. Обикновено погасяването на дълг по кредитна карта се погасява в размер по решение на клиента, но не по-малко от процент, определен от издателя на картата. Има и още 2 начина на погасяване – на равни вноски и да се плати цялата усвоена сума или част, по-голяма от минимума. За това Ви съветваме да разгледате договора и как е описано погасяването там. Опасяваме се, че няма да има клауза за погасяване на задължението от пенсията (заплатата) на картодържателя, тъй като по правило кредитните карти нямат погасителен план по който да се правят вноски. Единствено ако погасяването е равни вноски или на определен минимален размер е възможно вноските да се погасяват автоматично от сметката. Дори и в тези случаи това трябва да се заяви, ако не е договорено така в самото начало;

- Относно това как ще бъдат удържани сумите, отново Ви съветваме да проверите договорът какъв е, а най-добре е да разговаряте с банката за повече подробности. Цялата пенсия не може да бъде взета, защото съществуват ограничения за минимално изискуем доход. С този доход клиентът трябва да е в състояние да си осигури екзистенц-минимума нужен за неговия живот. Тук съветът ни е да попатепа в банката при одобряване за кредит какъв минимален доход на член от домакинството изискват. То би трябвало да е частта от пенсията, върху която трябва обезателно да остава.
Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.