Пенсията ми е 770 лв. Съгласно изпълнителен лист, съдия-изпълнител ми удържа половината пенсия.Това правилно ли е?


1 гласа3194 прочитания

Здравейте! 1.Пенсията ми е 770лв. Съгласно изпълнителен лист,съдия-изпълнител ми удържа половината пенсия.Това правилно ли е? 2.Запорирани са ми всички банкови сметки,дебитни и кредитни карти вече трета година.Пенсията си получавам в пощата.Това ми създава неудобство.Искам да я получавам по дебитна карта на съпругата ми с пълномощно.По този начин аз ползвам нейна банкова сметка и дебитна карта и нямам проблеми от банката и съдия-изпълнителя.От НОИ ми казаха,че за банките това е възможно,но не е възможно пенсията ми да се получава от съпругата ми с нейна карта.Как да постъпя? Поздрави! Илиев
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

Според чл. 446 (1) от ГПК „Ако изпълнението е насочено върху трудовото възнаграждение или върху друго каквото и да е възнаграждение за труд, както и върху пенсия, чийто размер е над минималната работна заплата“, може да се удържа само една втора част (ако е без деца) и и една трета (ако е с деца, които то издържа). Това са максимално допустимите стойности на запора, ако пенсията е от 600 до 1200 месечно.

За съжаление не можем да предложим алтернативен вариант на това как да избегнете неудонбството от получаването на пенсията си по пощата. Тъй като ЧСИ или СИ правят текущи справки в банките, дори и да си откриете нова сметка, то тя ще бъде запорирана. В същото време доходите могат да се получават единствено по сметка на конкретното лице, поради което не би могло пенсията да бъде превеждана по сметка на съпругата Ви.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ