Поръчител съм по "лош кредит", по който на кредитополучателя е наложен запор върху заплатата. Днес във фирмата, в която работя се получи запорно съобщение и за запор на моята заплата за същия кредит. Редно ли е това?


0 гласа2163 прочитания

Здравейте, Поръчител съм по "лош кредит", по който на кредитополучателя е наложен запор върху заплатата. Днес във фирмата, в която работя се получи запорно съобщение и за запор на моята заплата за същия кредит. Редно ли е това?
Свързани теми

Коментари и отговори

Здравейте,

Щом сте наясно, че върху заплатата на основния длъжник е наложен запор, значи сте наясно, че кредитът не е обслужван. От тук би следвало да знаете, че в такъв случай Вие поемате погасяването на кредита, ако няма други поръчители по него. Ако по някаква причина банката не Ви е информирала, че се обръща към Вас за погасяване на кредита, вероятно не сте го погасявали. Това може да е причина Вашата заплата също да бъде запорирана. Всъщност няма много основания за запор на заплата Ви и вероятно е поради необслужване на кредита. Нашият съвет е да се обърнете към банката и да проверите как се е стигнало до запора. Не посочвате дали сте били информирана, че трябва да погасявате кредита и дали по кредита има други поръчители. В случай, че се окаже, че Вие трябва да погасявате кредита, а не сте знаели за това към днешна дата, когато започнете погасяването и наваксате пропуснатите вноски, тогава ще бъде вдигнат запора.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Благодаря за бързия отговор! Да разбирам ли, че независимо от това, че кредитополучателят в момента внася средства по кредита чрез наложения му запор върху заплатата, ЧСИ има право паралелно да запорира и моята заплата, и евентуално на другия поръчител, докато се изчистят просрочените задължения?
Здравейте,

Въпросът Ви малко надхвърля нашите компетенции в тази част, защото тя вече придобива юридически характер, а не финансов, макар да става дума за кредит. Вероятно ЧСИ може да направи паралелен запор и той би бил обоснован от размера на дълга и натрупаното просрочие. Това, обаче, са наши предположения, поради което Ви съветваме да се консултирате с адвокат. Надяваме се от него да получите желаните отговори и успешно да разрешите казуса.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg