Предложиха ми от Райфайзен банк кредит в лева или в евро. Кой е по-добър?

Имам следният въпрос: Предложиха ми от Райфайзен банк кредит в лева или съответната стойност в евро на преференциален лихвен процент за лоялни клиенти на банката на които се превеждат работните заплати чрез нея , ако изтегля този заем който е за е 7 години ще си покрия текущ кредит от друга банка с подобен лихвен процент и 4 кредитни карти, дали този кредит е разумно решение при положение , че в момента покривам само кредита а картите погасявам общо взето само лихвите настоящия кредит също приключва след 7 години? Ако е добре да го изтегля този кредит в евро или в лева е по добре като се има в предвид, че в лева лихвата е с 1,5% повече? Благодаря предварително за съвета!

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

Всъщност на част от въпросите сам сте дал отговор. Да започнем от там дали е изгодно да се възползвате от кредита, който Ви предлагат. Ако той е с по-изгодни условия от това, което обслужвате в момента, тогава – да, възползвайте се. Освен това проверете дали ще дължите някаква такса за предсрочно погасяване на кредита. Принципно не би трябвало да Ви начисляват такава, но една проверка ще Ви даде нужната сигурност. Що се отнася до това в каква валута да е кредита, ако приемете предложението, нашето мнение е, че е по-удачно да е в евро. Както и сам отчитате, там лихвата е по-ниска. Няма и съществен валутен риск, тъй като курсът на лева е обвързан с този на еврото и е постоянен. Ако разходите по предсрочното погасяване на съществуващите задължения и разходите по отпускането и усвояването на новия са по-малки от потенциалната икономия от новите условия, тогава се възползвайте от кредита. Помощ да оцените дали е удачно да приемете предложението на банката ще получите използвайки този калкулатор.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.