През 2007 година си направих 1 кредитна карта. В началото на 2008 г. почнаха да се трупат неплатени вноски 5-6 месеца по някакви минимални суми 20-30 лв. Лошата ми кредитна история ще бъде заличена през настоящата година след изтичане на 5 години от последното ми просрочие или тепърва трябва да закрия тази карта и да чакам още 5 години?


0 гласа2252 прочитания

Здравейте, 2007 година си направих 1 кредитна карта, ей така и аз не знам защо. Тогава имам чувството, че ги раздаваха под път и над път. Не знам и как ми дадоха лимит 2000лв при положение, че бях ученик и нямах никакви доходи. Началото на 2008г. тъй като учих тогава в чужбина почнаха да се трупат неплатени вноски 5-6 месеца по някакви минимални суми 20-30лв. Както и да е като се прибрах си ги погасих и от тогава нямам просрочия. Преди 1-2 години в една търговска верига пак уж на шега се подлъгах от атакауващите агенти да си купя желаната стока на изплащане. Ставаше въпрос пак за малка сума под 1000лв. След 20на мин ми звънаха по телефона да ми кажат, че не съм одобрен за кредита. А в същото време вече имах постояна работа с що годе добър официален доход. Реших да проверя тая работа и се оказа, че съм вписан в ЦКР като лош платец точно за гореспоменатите суми. Казаха ми, че 2013 година ще ми се изчисти досието и аз някак си се примирих с това. Наскоро разговарях с познат, работещ във финансова институция и той ми каза, че всъщност, тъй като въпросната кредитна карта, по която съм имал просрочия 2008г е действаща и аз не съм я закрил досието ми няма да бъде изчистено 2013 ами 5 години след като я закрия. Реших да проверя въпросното твърдение и отидох да кандидатствам за потребителски кредит ~10 000лв. И въпреки че отговарям на всички необходими условия пак ми отказаха с мотивът, че фигурирам в ЦКР. От там обаче не успяха да ми кажат дали ще ми бъде заличено досието след тези 5 години или не при положение, че картата е още действаща макар и вече без просрочия. След това дълго изложение въпросът ми е дали наистина лошата ми кредитна история ще бъде заличена през настоящата година след изтичане на 5 години от последното ми просрочие или тепърва трябва да закрия тази карта и да чакам още 5 години!? Благодаря!
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

Присъединяваме се към това, което вече Ви е било обяснено. Наистина задължението трябва да е приключило и 5 години след това ще бъде изчистена кредитната Ви история. Понастоящем кредитната Ви карта е активна, което означава, че кредитът не е приключен. Ако закриете картата, разбира се преди това покриете всички задължения, тогава ще започне да тече 5-годишинят срок, след който ще имате чиста кредитна история.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ