През 2009 г. синът ми завърши средно образование.От училище са раздавали дебитни карти по списък, като такава той не е получил и не се е подписвал никъде за нея. Оказа се,че той дължи такси на банката ,без да е ползвал услугата. Има ли основание банката да отрива сметки по този начин и да задължава физически лица с такси без тяхното знание и съгласие?


3 гласа3413 прочитания

Здравейте!През 2009 г. синът ми завърши средно образование.От училище са раздавали дебитни карти по списък, като такава той не е получил и не се е подписвал никъде за нея. През м.май.2013 решихме да му открием банкова сметка, по случайност в същата банка. Оказа се,че той дължи такси на банката ,без да е ползвал услугата. След справка в банката,се оказа,че не си е получил и самата дебитна карта.Направих опит да разговарям с банката,за да закрият картата по реда по който е издадена /без негово знание и подпис/Оказа се,че задължително трябва да се заплати натрупаната такса,за да се закрие сметката.Има ли основание банката да отрива сметки по този начин и за задължава физически лица с такси без тяхното знание и съгласие. Как да защитим правата си.
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

За да възникне задължение за една страна, трябва да има основание за това. В този ред на мисли, ако има някакво задължение по обслужването на сметката, банката трябва да представи основанието въз основа на което е възникнало това задължение. Такова основание е например сключен договор между банката и Вашия син или негов представител (родител или настойник), ако е бил непълнолетен. Ако банката не предостави никакъв документ, който да доказва обвързаност между сина Ви и нея, тогава не виждаме основание банката да изисква каквито и да е такси от Вас. С оглед да защитите интересите си Ви съветваме да се консултирате с адвокат, ако е нужно, но при всички случаи според нас трябва да изискате доказателства от страна на банката, че тези задължения са реални и възникват на база договор или друг документ.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ