През март 2014 година сключих договор за спестовна сметка Активни пари с Пощенска банка. Година по-късно, срокът на тази спестовна сметка изтече и получих лихвата. От тази лихва е удържан данък върху лихвата в размер на 8 % за целият срок на договора. Не би ли било законосъобразно този данък да се начисли замо за периода от 1 януари 2015 г.?

Здравейте, Имам следният въпрос: През март 2014 година сключих договор за спестовна сметка Активни пари с Пощенска банка. Година по-късно, срокът на тази спестовна сметка изтече и получих лихвата. От тази лихва е удържан данък върху лихвата в размер на 8 % за целият срок на договора. Тази спестовна сметка не бе включена във финансовите артикули облагащи се с данък върху лихвата през 2014, това стана от 1 януари 2015. Въпреки това от Пощенска банка ми начисляват данък върху лихвата за целия срок на договора. Не би ли било законосъобразно този данък да се начисли замо за периода от 1 януари 2015 до март 2015 когато изтича договора за спестовната сметка и да не се начислява за периода от март 2014 до 1 ян 2015 ? Благодаря Поздрави

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

На практика се получава същия казус, когато беше въведен данъка върху лихвата по срочни депозити. Получи се така, че бяха обложени с данък депозити, сключени години преди влизането на закона в сила. Ситуацията с безсрочните депозити е аналогична. Причината за това е, че данъкът върху лихвата се дължи в момента на получаване на дохода от лихви. При безсрочните влогове това е в края на календарната година (в повечето случай) или при закриване на влога. При облагането на дохода от лихва трябва да се разграничи момента от начисляване на лихвата от момента на нейното изплащане. Задължението (данъкът) на практика възниква в момента на придобиване на дохода от лихва, а не в момента на начисляването им.

Надяваме се, че сме били полезни.

Поздрави

Екипът на MoitePari.bg

Сравнете всички оферти за спестовни сметки

Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.