През юли 2008 г. сключих ипотечен кредит без доказване на доходи. Без да ме уведоми банката вдигна месечната вноска. Какви са правата ми?

През юли 2008 сключих ипотечен кредит без доказване на доходи с лихвен процент 11.99 с банка ДСК. Получих погасителен план с вноските и лихвите за 20 годишния период. През 2009г без да ме уведоми банката вдигна месечната вноска с 36лв. И не ми връчи нов погасителен план както е упоменато в договора. Имам ли право на претенции относно техните действия,ако вноската е повишена с покачването на лихвите , то през следващите години рязко паднаха ? Какви са правата ми.Имам информация,че тези кредити са незаконосъобразни и са забранени за банките така ли е в действителност?

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

При промяна на условията по кредита, коректонстта изисква да получите нов погасителен план. Не е проблем, обаче, и да не получите такъв документ. По-важното в случая е, че Вашата лихва е било едностранно повишена, когато е имало предпоставки за това, а след това не е била понижена, когато също е има условия за това. В този ред на мисли, кредитите не са незаконосъобразни, а по-скоро клаузите за едностранна промяна на условията са неравноправни. Подобни клаузи не трябва да присъстват в договора и говорейки за права, именно в тази посока трябва да ги търсите. Често при водене на дела тези клаузи "падат" в съда и ако банката е начислила неоснователно допълнителни суми за клиента, трябва да му ги възстанови. Нашият съвет е да се консултирате с адвокат, който да прегледа договора Ви и да предложи конкретни действия, ако могат да се предприемат такива.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.