През юли 2008 г. сключих ипотечен кредит без доказване на доходи. Без да ме уведоми банката вдигна месечната вноска. Какви са правата ми?


0 гласа8538 прочитания

През юли 2008 сключих ипотечен кредит без доказване на доходи с лихвен процент 11.99 с банка ДСК. Получих погасителен план с вноските и лихвите за 20 годишния период. През 2009г без да ме уведоми банката вдигна месечната вноска с 36лв. И не ми връчи нов погасителен план както е упоменато в договора. Имам ли право на претенции относно техните действия,ако вноската е повишена с покачването на лихвите , то през следващите години рязко паднаха ? Какви са правата ми.Имам информация,че тези кредити са незаконосъобразни и са забранени за банките така ли е в действителност?
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

При промяна на условията по кредита, коректонстта изисква да получите нов погасителен план. Не е проблем, обаче, и да не получите такъв документ. По-важното в случая е, че Вашата лихва е било едностранно повишена, когато е имало предпоставки за това, а след това не е била понижена, когато също е има условия за това. В този ред на мисли, кредитите не са незаконосъобразни, а по-скоро клаузите за едностранна промяна на условията са неравноправни. Подобни клаузи не трябва да присъстват в договора и говорейки за права, именно в тази посока трябва да ги търсите. Често при водене на дела тези клаузи "падат" в съда и ако банката е начислила неоснователно допълнителни суми за клиента, трябва да му ги възстанови. Нашият съвет е да се консултирате с адвокат, който да прегледа договора Ви и да предложи конкретни действия, ако могат да се предприемат такива.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на MoitePari.bg