Притежавам 750 000 инвестиционни бона от масовата приватизация. Разбрах, че са откраднати. Мога ли да ги възстановя?


1 гласа4484 прочитания

Притежавам 750 000 инвестиционни бона от масовата приватизация. Когато разбрах, че срока на боновете изтича, отидох да потърся депозитарна разписка за тях. Разбрах, че са откраднати. Отидох във икономическа полиция - Варна, където след определен срок потвърдиха, че боновете са откраднати от неизвестен извършител. Имам ли шанс да си върна инвестиционните бонове и какви са задълженията на държавата във тази ситуация. След като днес се говори на дълго и на широко за притежателите на лихво точки и тяхното компенсиране, какво държавата прави за хилядите притежатели на инвестиционни бонове от втората вълна на масовата приватизация. Благодаря предварително.
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Съжаляваме, че поради кражбата не сте били в състояние да използвате боновете. Боновете от втората вълна на приватизацията са известни още и като IBON. Единствено което бихме могли да Ви уведомим е, че те не се търгуват на БФБ от края на месец юни 2005 г. Това означава, че към момента не се обявява цена за тях – нито купува, нито продава, т.е. ако те са стрували нещо преди, то към днешна дата не бихте могли да получите нищо срещу тях. От тази гледна точка, дори и да Ви бъдат възстановени някакви права върху боновете, вероятно няма да получите някаква сума срещу тях. Разбира се, че Вие не сте виновен за кражбата и е нормално да потърсите обезщетение. За жалост казусът Ви е твърде специфичен, за да можем да Ви предложим решение. Предлагаме Ви да се обърнете към Агенцията за приватизация и Комисията за Финансов Надзор за помощ. Неприятното във Вашия случай е, че боновете са били откраднати, което на практика не е изпълнение на ангажимент от страна на държавата, за да потърсите компенсация. Проверете и в Централен депозитар, за да сте сигурен дали има записани някакви активи на Ваше. Помощ за това ще получите от инвестиционните посредници.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
На много места в страната хората заведоха дела срещу Агенцията за приватизация и ги обезщетиха с номиналната стойност на инвестиционните бонове - във Вашия случай 750 лв (махнете тези нули - това са стари левове). Можете да се свържете с адвокат, но имайте предвид, че разходите не са малки. Преди време имаше адвокати, завели дела от името на повече хора и така разходите бяха поделени между тях. Повече информация относно тези дела и адвокатите, които ги водят, можете да намерите в интернет.