Притесняват ме все по-честите коментари относно приближаващата потенциална хиперинфлация. Има ли според вас евентуална възможност да падне валутният борд и лева да се обезцени?


1 гласа1741 прочитания

Привет! Притесняват ме все по-честите коментари относно приближаващата потенциална хиперинфлация. Има ли според вас евентуална възможност да падне валутният борд и лева да се обезцени? Разумен ход ли е срочните депозити в лева да се превалутират? Благодаря
Свързани теми

Коментари и отговори

Здравейте,

Цел номер 1 на БНБ е да поддържа ценова стабилност, като за да бъде изпълнена тази цел курса на лева  се фиксира към курса на еврото, което се държи като резервна валута. Така след въвеждане на Валутния борд през 1997 г. 1евро се разменя срещу 1,95583 лв. Фиксирайки този курс на практика се неутрализира възможността от възникване на сътресения, включително и под формата на хиперинфлация. Такъв сценарии разбира се никой не може да гарантира, че няма да се случи, но вероятността за това е малка. Също така от началото на годината през по-голямата част от месеците НСИ отчита не инфлация, а обратния процес – дефлация. Дефлацията е явление в икономиката при което се забелязва понижение цените на стоките. Дефлацията обаче е не по-малко опасен процес от инфлацията, тъй като също влияе негативни върху икономиката на една страна.

Повече информация по темата може да намерите тук, тъй като темата многократно е коментирана на сайта.

Екипът на MoitePari.bg Ви пожелава Весели Коледни и новогодишни празници.

Поздрави,