с каква сума трябва да разполагам, за да купя жилище - давам пример възможно ли е да купя жилище с реална цена от 50 000 евро да платя само 6 000 евро и останалата част да изплащам на банка,като идеята е това жилище да се дава под наем?


4 гласа8098 прочитания

Здравейте, моят въпрос е свързан с инвестиране в недвижимо имущество. Въпросът ми е с каква сума трябва да разполагам, за да купя жилище - давам пример възможно ли е да купя жилище с реална цена от 50 000 евро да платя само 6 000 евро и останалата част да изплащам на банка,като идеята е това жилище да се дава под наем. Възможно ли е това и какви са изискванията,благодаря ви предварително!

Коментари и отговори

За жалост описаната от Вас схема е нереалистична. Ако възнамерявате за закупите жилище с реална цена 50 000 евро например Вие трябва да разполагате минимум с 12 500 евро. Това е така, защото банките финансират обикновено около 75% от стойността на имота, останалата част трябва да я набавите Вие. Колкото по-малък процент финансира банката, толкова по-голяма налична сума трябва да имате и обратно. От тази гледна точка, виждате че не Ви достигат още толкова пари, колкото разполагате в момента. Независимо, че ще отдавате имота под наем, това с нищо не помага в дадената ситуация. За какво ще го използвате няма отношение към това как ще бъде изплащан.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Здравейте,аз също съм го мислел това нещо дълго време.В крайна сметка на практика може да се закупи по малко жилище (съответно с по малка квадратура)и пак да се вложат тези пари в недвижимо имущество.
Абсолютно реалистична и изпълнима схема. Това е пътят към забогатяването. Просто вложете енергия в намирането на подобен имот. Разбира се повишете и финансовите си познания относно този бизнес, за да си гарантирате безпроблемно плащане на вноските по кредита. "Банките финансират обикновено около 75% от стойността на имота" - в това изречение думата "обикновено" показва, че може да се правят и изключения от тези условия. Всичко е във Вашите ръце. Успех!
Погледнато и от друг ъгъл, да, би могла да се реализира подобна сделка, но при цена много под пазарната. Всъщност практиката показва, че има такива сделки, но възниква въпросът какъв процент от всички са те? Дали тази възможност на фона на редките случаи не е по-скоро теоретична. Нека приведем един пример:  

Дори и имота да е подценен колко ще е? 5 хил., 10 хил. под реалната цена? Дори и така да е, при 6 хил. евро налични и дори 80% финансиране от банката това прави имот на стойност 30 000. Теоретично е възможно да се намери такъв имот, но на практика ? Вярно е, че се случват такива сделки на под пазарна цена, но на 40% от нея? Естествено, че има такива случаи, може би 1 на 100, но ги има. Това по-скоро граничи със случайността или е резултат от много умело преговаряне за цената. От такава гледна точка, ако случайността или добрите умения за преговаряне не са налице тогава схемата наистина е нереалистична. Прав сте, че добрата сделка е в ръцете на търсещия и е въпрос на влагане на време и енергия в това. Независимо какъв е шанса, всеки е свободен да опита. Разбира се и без да се търси имот, който да се купи под пазарната цена сделка може да се случи, но само ако банката финансира 90% от имота. Но колко банки финансират толкова сега? Разбира се сделка може да има и ако се намери оценител, който оцени имота много повече, отколкото той реално струва, но всичко това е в сферата на хипотезите, независимо че има и такива практики.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Има банки които финансират до 90%,което прави 45000 евро кредитиране.Разбира се при много по-висока лихва.В този случай наистина е важна пазарната оценка.Междудругото Общините имат много апартаменти в новопостроени кооперации които продават на 30,40 % под пазарната.Не мисля,че има банка която да ви откаже консултация. Хубав ден!