Ще купуваме жилище, което има ипотека. Искаме да погасим ипотеката веднага. Интересувам се това преди изповядване на сделката ли трябва да стане или след това?

Здравейте, ще купуваме жилище, което има ипотека. Искаме да погасим ипотеката веднага. Интересувам се това преди изповядване на сделката ли трябва да стане (превеждане на сумата към банката и заличаване на ипотеката в Агенцията по вписванията)или след това? Благодаря предварително!

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Принципното правило е когато се закупува недвижим имот, той да се придобие с всичките му тежести (ако има такива). Това означава, че след като Ви бъде прехвърлен нотариално имота, Ви се прехвърля и ипотеката върху него. Така продавачът се освобождава от плащането й. Щом имате възможност да платите цялата ипотека то това означава, че разполагате с цялата сума, с която да платите имота, т.е. няма да ползвате кредит. В такъв случай при плащане на сумата остава само да се подадат документи за сваляне на ипотеката. В случай, обаче, че ползвате заем, тогава Вашата банка прехвърля сумата на банката на продавача, а тя съответно ипотеката на Вашия кредитор. От този момент нататък Вие ще изплащате заема, който е обезпечен с имота върху който е учредена ипотеката. Тя ще бъде заличена с погасяването на кредита.

Лично наше мнение е, че е редно ипотеката да се изплати напълно, след като придобиете имота. В противен случай е възможен сценарий, в който Вие да платите ипотеката, а всъщност да не придобиете имота. Съветваме Ви също така при покупката на имота да ползвате услугите на адвокат, за да протече тя безпроблемно.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.