Ще се начисли ли 10% данък на получената ежемесечно в карта през 2012г лихва по срочен депозит?

Ще се начисли ли 10% данък на получената ежемесечно в карта през 2012г лихва по срочен депозит ? На получена лихва дължи ли се данък и ако е така това не е ли това Закон със стара дата ? Депозита е три годишен като лихвата е изплащана всеки месец в карта през 2012г и продължава да се изплаща и през 2013г.

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

За съжаление се оказа така, че и получената лихва преди да влезе новия данък в сила ще бъде обложена с данък. Разговаряхме с една от банките, които имат такъв депозит и те ни потвърдиха, като се обоснова с това, че всичко изплатено преди падежа на депозита се счита за авансово усвояване. Накратко всеки месец, преди изтичането на 36-я месец във Вашия случай е авансово получаване на лихвата. При депозитите с авансово изплащане на лихвата според закона данъка се удържа на падеж, като ако лихвата за последния месец не е достатъчна да покрие данъка, то се приспада и от главницата.

Облагането с данък на авансово изплатена или начислена лихва по срочни депозити е противоконституционно. Това смята омбудсманът Константин Пенчев, който в средата на месец март представи казуса пред КС. Определено голяма част от вложителите в банките, както и ние очакваме решението. Повече информация може да намерите тук.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ


Сравнете всички оферти за срочни депозити

Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.