Трябва ли да плащам комисионна при покупка на имот, ако купувача е определил това да става през агенция?


5 гласа20319 прочитания

Привет. Признавам си, че съм абсолютен лаик и аджамия по темата. Имам следния въпрос. Някой си човек иска да си продаде имота. Решава, че ще го продава чрез агенция. Аз намирам обява за продажба в интернет и се обаждам в агенцията. От там на 4-тата минута ме информират, че ако се стигне до сделка - трябва да платя на брокера 2,5% върху цената на сделката. Този брокер е нает от продавача, следователно работи в негов интерес. Аз нито съм искал услугите, нито реално получавам някаква услуга от брокера. Вярвам, че това е обичайна практика в бранша - питам обаче дали е редно да плащам за нещо, което не получавам - и как мога да избегна това плащане ?

Коментари и отговори

Наистина това е обичайната практика при агенциите за недвижими имоти. По принцип, когато сделката се осъществява с посредничеството на брокер, неговият интерес е тя да се случи по най-добрия възможен начин. Затова брокерът реално защитава и Вашия интерес и има право на възнаграждение и от Ваша страна. Негово задължение е да събере необходимите документи и да извърши съответните проверки, така че сделката да е реална. Можете, обаче, да се опитате, да договорите по-нисък процент на комисионната или ако нямате доверие в агенцията на продавача да ангажирате друга, която смятате, че ще работи във Ваш интерес. Ако прибегнете до услугите на друг брокер пак ще платите комисионна, но само на Вашия брокер. Друга възможност, която имате е да ангажирате адвокат, като пак ще заплатите само неговите услуги.

Надяваме се да сме внесли яснота по запитването Ви.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Благодаря Ви за подробния и любезен отговор. Ако съм разбрал правилно - когато едната страна няма свой посредник (без значение брокер или адвокат), посредникът на другата страна изисква възнаграждение и от двете страни ? Логически погледнато - как е възможно един и същи човек да защитава противоположните интереси на двете страни ? Да оставим настрана, че не е етично - но да разгледаме следния пример. Продавачът възлага на агенция да намери купувач за имота и да посредничи от негова (на продавача) страна в сделката. Идва купувач (например аз) без свой посредник. Купувачът се стреми да купи на по-ниска цена. Брокерът на продавача според Вашите думи трябва да защити интереса на купувача и да уговори продавача да продаде на по-ниска цена. В същото време обаче така се нарушава интереса на продавача - който се стреми да продаде на по-висока цена. Тук виждам логическо противоречие, което ме смущава. Ако имам адвокат на своя страна (предполагам, че неговия хонорар ще бъде достатъчно по-нисък от хонорара на друг брокер) - това спасява ли ме от комисионната, искана от брокера на продавача ? Ако брокерът си държи на неговото - да получи комисионна и от мен въпреки наличието на адвокат, това значи ли че сделката с имота пропада ?
Не ги слушайте тия брокерски глупости. Брокерът изобщо не го интересува дали сделката е чиста. Него го интересува да стане, на възможно най-висока цена (за да вземе по-голяма комисионна) и да я приключи по най-бързия начин. Вземете си адвокат да ви проучи собствеността на имота (нещо, което брокер никога не би направил) и някой да ви проучи строителната документация (геодезист на тема регулации и специалисти по отделните 12 проекта, които общината трябва да е одобрила - ВиК, архитектура и т.н.).Ако искате да финтирате брокера схемата е елементарна (и непредотвратима по какъвто и да е начин от брокерите) - пращате свой човек на фиктивен оглед, после издирвате контакти на собственика и комуникирате директно с него. Ако той държи на брокер - прав му път, но го уведомявате, че ще трябва да поеме и вашата комисионна, ако искат такава. Вие имате нужда от човек, на който ВИЕ имате доверие и който има изгода да си свърши добре работата (за да го потърсите отново).След това настоявайте сделката да е при нотариус, на който ВИЕ (и адвоката ви) имате доверие. Проучете го в Интернет, писано е не за един и двама мошенници. Нотариусите са следващото безполезно кръвосмучещо племе по пътеката, което няма никаква изгода да защити интересите ви (реално работата им е да проверят личните карти на двете страни, за което ви взимат ОГРОМЕН ПРОЦЕНТ от сделката), затова адвокатът трябва да учавства в изготвянето на нотариалния акт.И най-важното - не се съгласявайте на НИКАКЪВ ДРУГ начин на разплащане различен от ескроу! Никакви капарота (!!!) и прочее глупости - харесвате си банка, на която ВИЕ имате доверие и срещу 100лв спите спокойно, че шансът да ви измамят с набързо изкаран втори нотариален акт със задна дата (или някой друг добре познат трик) липсва.

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции