В кредитния регистър ми излиза задължение каквото реално нямам. Какво мога да направя?


1 гласа3716 прочитания

Здравейте, Имам следния проблем: Искам да изтегля потребителски кредит, имам постоянен трудов договор, осигуряват на висока заплата имам само две кредитни карти и съм редовен платец към ОББ. Проблема е, че от няколко банки ми отказаха и след настояване установих, че в кредитния регистър имам задължение на стойност 45.90 и съм нередовен платец. Срещнах се със служители на ОББ ( където би трябвало да е задължението ми), и според тях нямам никакви задължения и е възможно да ми отпуснат кредита. Проблема е, че не искам кредит от ОББ. Кажете ми как да процедирам, тъй като ОББ твърдят, че няма проблем, а дефакто има огромен проблем! Как да го реша и към кого да се обърна! Благодаря предварително!

Коментари и отговори

Това, което можем да Ви предложим е да направите справка (самостоятелно или чрез банка) при кои институции са тези задължения (как излизат в ЦКР). Трябва да се обърнете към тях и да изложите казуса. Нужно е от там да предприемат мерки за коригиране на информацията в регистъра. За доказване на изрядността Ви, като платец трябва да поискате извлечение от сметките си и документи за погасяване на вноските по всичките Ви задължения. В случай, че успеете да докажете изрядността си, помолете институциите, които са допуснали грешката да я коригират. Не разбираме как е възможно в една институция да твърдят, че нямате задължения, а други, обратното. Просто проверете какви и от къде Ви излизат задължения и съответно предприемете горните действия за отстраняването на грешката, ако има такава.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Имам същият проблем никой не може да ми каже към коя банка ми е задължението, то е в регистъра и никога няма да излезе от там
За съжаление в системата за кредитна задлъжнялост на клиентите на банките – ЦКР не излиза информация за наименованието на банковата институция, отпуснала заема. При изготвяне на справка за кредитна задлъжнялост са отбелязани броя на банките, отпуснали заемите, както и броя на отпуснатите кредити с техния размер. За да проверите в коя банкова институция се намира просроченото Ви задължение е необходимо да посетите лично банките, с които сте имали взаимоотношения, особено тези, в които сте имали заем. Ако съдържащата се информация в регистъра е невярна Вие имате право да поискате корекция на данните. Тези корекции могат да бъдат извършвани единствено от банката, подала тази информация към регистъра. Ако желаете да научите повече за това как действа ЦКР, това може да направите като отворите този линк.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ