В момента имам депозит в ПИБ но лихвата е 4.50%, а в КТБ е 8.20%. Да си прехвърля ли парите КТБ или има опасност банката да фалира и да остана без парите си?


2 гласа8094 прочитания

Здравейте виждам, че лихвите по депозитите на Търговска Корпоративна Банка (ТКБ) са най-изгодни и много се изкушавам да си прехвърля парите там. В момента имам депозит в ПИБ но лихвата е 4.5% (без значение от сумата) а в ТКБ е 8.2% (Депозит+) за суми над 100 000 лева. Много лоши новини има напоследък за банката и някои казват, че ако фалира голяма банка независимо,че депозитите са гарантирани от Фонда може да се получи така, че да не изплатят после парите на всички понеже няма да имат такава наличност. В момента в този така наречен фонд има към 3.5 млд. лева което според мен е крайно недостатъчно да покрие парите по депозитите на всички хора ако някоя голяма банка фалира или пък няколко (1,2,3) едновременно. Това е статията която много ме притесни когато я прочетох и се колебая. Да не говорим за новия закон който гласуваха държавата да разпредели парите си в няколко банки а не както досега почти всичките пари бяха в КТБ. Дори вече не съм сигурен и за депозита си в ПИБ. http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2013/03/29/2032173_durjavata_ktb/ Вие какво ще ме посъветвате като специалисти в тази област. Да си прехвърля ли парите по този Депозит+ или има опасност банката да фалира и да остана без парите си??
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте.

Прав сте, че лихвите по срочни депозити и спестовни сметки в момента са най-изгодни в КТБ. Относно опасенията Ви, че средствата във Фонда за гарантиране на влоговете няма да стигнат, ако тази банка фалира то към края на март 2013 (последните публикувани данни) привлечените средства са в размер на 5 883 626 хил лв., от които 5 546 168 хил. лв. са депозити, различни от кредитни институции. Както знаем Фонда не гарантира влоговете на банки. Нетните активи на фонда възлизат на 1 580 090 хил. лв. Резултатът не бива да Ви плаши, поради няколко основни причини. На първо място не всички средства, които е привлякла банката са до гарантирания размер до 196 000 лева. На второ място в случай на нужда самата банка разполага с начини да посрещне тегленето на суми от нея, било то чрез продажба на нисколоквидни активи или пък с финансова помощ от БНБ.

Поради големия интерес на тази тема, изготвихме материал, който може да прочетете тук.

Паниката не е в интерес нито на вложителите, нито на банките и запазването в доверието на банковата система в този момент е много важно.

Както виждате дори и след като бяха предприети мерки парите на държавата да се разпределят в различни банки, се оказа, че голяма част от държавните пари все още се намират в КТБ. Не виждаме нищо чудно, след като тази банка предоставя най-изгодни лихви по депозити средствата да са в нея, стига да се спазват ограниченията разбира се. Нито едно правителство не би предприело мерки, които биха могли да доведат до евентуален фалит на която и да е банка. Това може да окаже влияние и върху останалите банки и така да се получи ефекта на доминото, поради което се подхожда изключително предпазливо. Най-малкото, защото КТБ е 5-та по големи на активите в банковата система в края на март 2013 г.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ


Сравнете всички оферти за срочни депозити