Въпроса ми е дали забраната за напускане на страната се отнася за РБ или за ЕС?


5 гласа16337 прочитания

Здравейте! Въпроса ми е дали забраната за напускане на страната се отнася за РБ или за ЕС? Благодаря ви!
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

В Законът за българските документи за самоличност е записано:
Чл. 76. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) Може да не се разреши напускане на страната, паспорти и заместващи ги документи да не се издават на:
(...)
3. (доп. - ДВ, бр. 43 от 2005 г., в сила от 01.09.2005 г.) лица, които имат парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица и към чуждестранни такива, установени по съдебен ред, освен ако личното им имущество покрива задължението или ако представят надлежно обезпечение;
(...)

С така цитирания чл. 76, считаме, че наложената принудителна административна мярка – забрана за напускане на страната, следва да се отнася за всички страни – независимо дали са в ЕС или не.
Това означава, че при опит за напускане на страната, и отиването в страна от ЕС, при извършване на документна проверка от граничните служители, е твърде вероятно да бъде установено наложеното административно наказание. И с установяването й да Ви бъде отказано напускане на страната.

Надяваме се, че сме отговорили на въпроса Ви.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Абсолютно точно и вярно.На мен ми забраниха да вляза в Гърция.По точно ме върнаха от границата.Доста е позорно.Съветвам ви да не пробвате докато не сте си уредили нещата в милата ни родина.Забраната си е напълно ефективна до този момент.ПП:Потърпевша.
Искам да попитам ако съм закъснял по две кредитни карти можели да ми бъде възложена забрана за напускане на страната, при положение че едната е 800лв,а другата е 600лв, благодаря ви
Според Закон за българските документи за самоличност,  забрана за напускане на страната може да бъде наложена на лица, които имат парични задължения в големи размери към български физически и юридически лица и към чуждестранни такива, установени по съдебен ред, освен, ако личното им имущество покрива задължението или ако представят надлежно обезпечение. Под парични задължения в големи размери се считат тези, чийто размер надхвърля 5000 лв. Поради това считаме, че забрана за напускане на страната не Ви е наложена.
Повече информация за този вид принудителна административна мярка може да прочетете тук.

Надяваме се, че сме били полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

Здравейте, в няколко информационни сайта прочетох че забраната за напускане на страната заради лоши кредити била незаконна поне за ЕС.Върховният съд бил отменил забраната от 2010 година и всеки който има такава забрана има право да я обжалва.Аз дължа сума по-голяма от 5000 лв която е изискуема и съм получила лист от съдия изпълнител, който вътре е упоменал че ще ми наложи забрана ако не погася кредита в срок до 2 седмици. Искам да ви попитам дали тази информация която съм прочела е достоверна? Дали наистина може да си пътуваме свободно в ЕС? Прочетох коментарите по-нагоре и видях че има хора които скоро са били потърпевши но все пак да попитам.Благодаря Ви предварително !
Принудителната административна мярка, налагана във връзка със започнало принудително изпълнение, чийто предмет е парично задължение, тя се налага във връзка със Закон за българските лични документи. Този закон измести съществуващия Закон за българските документи за самоличност, но регламентацията, относно налагането на принудителната административна мярка не отпадна. Така според Чл.75 т. 6 от този закон може да се не разреши напускане на страната на лица, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако представят надлежно обезпечение. И тук отново е допълнителните разпоредби на закона какво се има в предвид под „парични задължения в големи размери”. Това са тези задължения, които надхвърлят 5000 лв. Това на практика противоречи на разпоредбите на Конституцията на Република България и в частност на Чл.35 (1) от нея, която посочва следното: „Всеки има право свободно да избира своето местожителство, да се придвижва по територията на страната и да напуска нейните предели. Това право може да се ограничава само със закон, за защита на националната сигурност, народното здраве и правата и свободите на други граждани.”. Решението за налагането на тази мярка подлежи на обжалване, което се извършва по реда на Административнопроцесуалния кодекс. Жалбата срещу тази заповед не спира нейното изпълнение.

Решението на ВАС, което беше обявено за това, че тази мярка противоречи на европейското законодателство и правата, предоставяни от разпоредбите на Конституцията на Р България е частен случай. Това означава, че всеки с наложена такава мярка следва да обжалва тази мярка.

Въпреки това, за да получите повече информация в случая Ви съветваме да се обърнете към юрист.

Все пак се надяваме, че сме отговорили на повечето Ви въпроси.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
здравейте питането мми е следното имам наложена забрана за напускане на страната но все пак раших да пробвам дда изляза и съответно ме спряха на границата и ми казаха че не мога да напусна дотук добре но също така ми написаха и предупреждение че ако опитам пак на което и да е гкпп ще ми бъде написан акт.Питам законно ли е това и по кой закон ми го прилагат
Мотивите за налагане на принудителна административна мярка забрана за напускане на страната са посочени и регламентирани в Закон за българските лични документи. Когато става въпрос за наложена мярка, поради парични задължения към български физически или юридически лица забраната се налага по Чл. 75. (Изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г., изм. - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) Не се разрешава напускане на страната на:
(...)
6. (нова - ДВ, бр. 82 от 2009 г.) лица, които не изпълняват подлежащ на принудително изпълнение съдебен акт, по силата на който са осъдени да заплатят парично задължение в големи размери към български физически и юридически лица или чуждестранни лица, освен ако представят надлежно обезпечение.

При опит за напускане на страната, и отиването в страна от ЕС, при извършване на документна проверка от граничните служители, е твърде вероятно да бъде установено наложеното административно наказание. И с установяването й да Ви бъде отказано напускане на страната.

От друга страна неспазването на този закон може да доведе до налагане глоби и санкции, съгласно адинистративнонаказателните разпоредби на закона.

Повече информация за тази мярка може да прочетете тук.

Въпреки, че не сме юристи се надяваме, че сме били полезни.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Мога ли да напусна страната със неплатени здравни осигуровки през последните няколко години ???
Доколкото ни е известно задграничните паспорти на български граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби в големи размери, могат да бъдат отнети от НАП. Принудителната мярка се прилага за физически и юридически лица, които имат натрупани данъчни задължения, задължения за осигуровки или неплатени глоби към държавни институции над 5000 лв. Мярката се прилага при пътуване към държави, извън ЕС.

Моля обадете се в ТД на НАП, където биха могли да Ви потвърдят информацията.

Поздрави,
Екипът на МОИТЕ ПАРИ

zna4i,otnosno tozi .ne evropeiski zakon koito nikade go niqma.samo v BG moga da kaja 4e imax tozi problem i uspiqx da se preboriq s mn problemi .vodex spor sas sadiq ispalnitelkata karax se sas neiq.no tova ne pomogna...biqx v edin omagiosan krug...........i poneje vleznax v BG bez problem na 22.04.2010 svar6ix si mn ne6ta biqx okolo 2 meseca v bg i kogato re6ix da se prebiram kam ANGLIQ sas kolata si.me spriqxa i kazaxa 4e nemoga da napusna..........xaxax mn smiqx prebrax se s tazi prizovka koiqto mi biuqxa dali otidox i razbrax 4e sam dlajnik za nad 5000 lv........mu4ex se mn ne stana i v kraina smetka.minax po vtoriq na4in prez edin propuskvatelen punk.........i se prebrax.tuk sam si ve4e i mi e mn interesno za6to vse o6te ne sa otmenili tozi zakon..ima6e 1vo 4etene za otmiqnata mu i do tam kakvo stana niqmali niqkoi da ni za6titi pravatya za svobodno predvijvane ,EC?