Възможно ли е да се закупи на кредит имот от публична продан?

Здравейте, Интересува ме възможно ли да да се закупи на кредит имот от публична продан? Четох, че срокът за плащане на имота, след спечелване на търг е 7 дни. Ако наистина е така, то няма банка която да отпусне кредит за 7 дни. Известни ли са начини за закупуване на жилище от търг с кредит?

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

Придобиването на недвижим имот от публична продан е специфичен вид сделка. Основните особености се изразяват в това, че срещу Вас стои не собственика на имота, а длъжностно лице – държавен или частен съдебен изпълнител. Правилата за закупуване на имота при спечелена публична продан изискват в едноседмичен срок да бъде внесена предложената цена. Това обстоятелство, свързано с кратките срокове за плащане на цената, изисква предварителна организация по набавяне на необходимата Ви сума. Най-оптималния вариант за закупуване на недвижим имот от публична продан е предварително да притежавате необходимите за целта финансови средства в брой.

Защо казваме, че това е най-оптималния вариант? Защото, дори да допуснем, че решите да кандидатствате за стандартен ипотечен кредит, би следвало да се съобразите с няколко важни особености:
Първо, самото участие в публична продан не Ви гарантира закупуването на конкретния имот. Второ, спечелването на търга не означава автоматично влизане във владение на имота – това е свързано с възможно отлагане във времето, което обичайно трае от един до няколко месеца. Взимайки в предвид тези обстоятелства, стандартният ипотечен кредит (ако бъдете одобрен за такъв) ще доведе до усвояване на сума, за която няма гаранция, че ще бъде вложена своевременно, а в същото време ще започнете да плащате вноски по кредита без реално той да е влязъл в употреба.

Може би в такава ситуация е добре да разговаряте със съответната банка и съдия-изпълнителят, който продава имота. Ако получите гаранция, че банката със сигурност ще Ви отпусне парите, тогава може да участвате в търга. В противен случай поемате описаните по-горе рискове.

Надяваме се да сме Ви били полезни.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.