Закупил съм жилище на зелено и ако всичко е наред в края на ноември 2014 г. трябва да бъде построено.Има ме в списъка на общината за лихвоточки. Какви документи трябва да представя за да поискам изплащането им и изобщо имам ли право на тях при това положение?


0 гласа3737 прочитания

Здравейте, в момента съм закупил жилище на зелено и ако всичко е наред в края на ноември 2014 г. трябва да бъде построено.Има ме в списъка на общината за лихвоточки. Какви документи трябва да представя за да поискам изплащането им и изобщо имам ли право на тях при това положение. Благодаря Ви предварително.
Свързани статии
Моята свекърва, собственик на дългогодишен жилищно-спестовен влог, прехвърли всичките си лихвоточки - около 118 000 на дъщеря ми. До кога е срокът, в който може да се използват лихвоточките? Приемат жалби на притежатели на лихвоточки Дали е възможно да прехвърля имот със ипотека на синът ми? В момента и до края на 2016 г./когато е срока за усвояване на тези числа/ няма възможност да закупи имот, а има жилищно спестовни числа. мам лихвоточки, прехвърлени от майка ми още през 1989 г. В момента имам намерение да си закупя жилище и да се възползвам от лихвототочките. Въпросът ми е кога се подават документите за изплащането им - преди да закупя имота или след като съм го закупила? Закупихме жилище и отидохме с нотариалния акт в кметството , а от там ни казаха , че трябвало да се впише в акта , че искаме да се изплатят лихвоточките.Какво да правим сега и това правилно ли е?
Свързани теми
Свързани ключови думи

Коментари и отговори

Здравейте,

При покупката на жилището е необходимо в нотариалният акт да бъде вписано, че ще бъдат използвани лихвоточките, за да имате право впоследствие на обезщетението. Вписването на нужния текст се извършва от нотариуса, пред когото се изповядва сделката по покупко-продажбата на жилището. След това нотариалния акт се отнася до общината и по-конкретно до комисията, която разглежда кандидатурите за обезщетение. Това е същата комисия, при която сте подали документи за включване в списъците на правоимащите. Там подавате копие от нотариалния акт, с включения текст за използване на лихвоточките, както и допълнителни документи, които се изискват от пакета, който се представя (за комплекта ще научите повече от комисията в общината). Ако след представяне на този последен пакет от документи, комисията прецени, че имате право на обезщетение, трябва да изчакате да дойде Вашия ред и да получите сумата, която Ви се полага. Припомняме, че срокът за изплащане на лихвоточките започва да се отчита от момента на покупката на жилището, а не от момента на подаване на документи за включване в списъците на правоимащите.

Надяваме се, че бяхме полезни.

Поздрави,

Екипът на МОИТЕ ПАРИ