Здравейте, баща ми преди време е взел кредитна карта от Пощенска Банка. 3 години въпросната карта не е обслужвана, след което баща ми се самоубива. В момента от банката заплашват майка ми, че ще повдигнат дело срещу нея за погасяване на вноските, въпреки че тя има официален развод с него. Въпросът ми е: Какви са ни правата на мен и на майка ми в този случай?

Здравейте, баща ми преди време е взел кредитна карта от Пощенска Банка. 3 години въпросната карта не е обслужвана, след което баща ми се самоубива. В момента от банката заплашват майка ми, че ще повдигнат дело срещу нея за погасяване на вноските, въпреки че тя има официален развод с него. Въпросът ми е: Какви са ни правата на мен и на майка ми в този случай, и възможно ли е една карта като не е обслужвана цели 3 години, сега банката да ни търси нас при положение че ние не сме нито кредитоискатели нито поръчители към кредита. Благодаря

Подобни категории

Свързани статии

Свързани продукти и институции

Коментари и отговори

Здравейте,

По принцип давностния срок за събиране на дадено кредитно задължение е 3 години т. е. банката може да потърси в рамките на този срок взиманията си.
След, като майка Ви не е поръчител по кредита и има официални документи за развод с баща Ви, банката няма основание да търси нея, но има основание да търси Вас, като наследник на баща Ви, но само при положение, че сте приели наследството му.

Според Закона за наследството: „Чл. 60. (1) Наследниците, които са приели наследството, отговарят за задълженията, с които то е обременено, съобразно дяловете, които получават”.

Повече информация по темата „Починал длъжник” можете да видите тук:

http://www.moitepari.bg/Spravochnik/art/FAQ/pochinal-dlujnik~aee18e056ac1433e9982882bff8f25ee/

За най-оптимална защита на правата Ви се обърнете към адвокат.

Надяваме се, че информацията ще Ви бъде полезна.

Екипът на МОИТЕ ПАРИ
Въведете вашият коментар тук:
  
  
  
Моля, отговорете на въпроса:

Нашият редактор ще прецени дали коментарът ви да бъде публикуван под статията/новината отчитайки релевантността му към темата.