Идеи за икономична покупка на имот


0 гласа409 прочитания

Участие на Десислава Николова, финансов анализатор в предаването "Потребителска кошница" по БНТ2.

Предаването ни вече Ви информира, че пазарът на имоти се съживи с пролетта. Макар и небързо цените тръгнаха нагоре. Има ли някакви малки тайни за икономична покупка на недвижим имот? 

Десислава Николова сподели, че има няколко трика, които биха могли да спестят разходи при покупка на имот. Ето ги и тях:

1) Започнете да спестявате колкото се може по-рано

Колкото по-рано започне да се спестява за покупката на имот, толкова по-малък кредит ще се наложи да бъде изтеглен. По-голямата част от сделките с имоти се извършват посредство банково финансиране - жилищен или потребителски кредит. Дали ще бъде изтеглен жилищен или потребителски зависи от размера на кредита. Направете си отрано фонд "Нов дом" и всеки месец влагайте в него определена сума. 

2)Не избързвайте с покупката на имот

3)Изградете фонд за поемане на спешни и непредвидени разходи или т.нар. "Авариен фонд".

Има едно правило и то е, че средствата в този фонд трябва да покриват разходите на домакинството за 6 месеца. Тези средства трябва да са под ръка - под формата на банков депозит или спестовна, разплащателна сметка.

4)Сравнете офертите за жилищни кредити

Разликата между общо изплатените суми между най-добрата и най-скъпата оферта на пазара в момента, при определени условия е около 35 000 лв или 100 лв. в месечната погасителна вноска.

Целият репортаж можете да изгледате във файла по-долу:

Сравнете всички оферти за жилищни и ипотечни кредити от банкови институции

Свързани ключови думи